tom_nystedt (Foto: Anja Mæland Måkestad /TV 2)
tom_nystedt (Foto: Anja Mæland Måkestad /TV 2)

Pappa lykkelig over at soldatsønnen klarte seg

– Sønnen vår er nesten født på ny, sier Tom Nystedt. Han er faren til én av de to som ble alvorlig såret i angrepet mot norske soldater i Afghanistan i begynnelsen av mai.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De norske soldatene var på patrulje i Gormach i Afghanistan da opprørerne gikk til angrep med håndvåpen og granatkastere. Ni norske soldater ble såret, to av dem alvorlig.

Trodde han var forberedt

Tom Nystedt er far til en av de alvorlig sårede, 28 år gamle Thomas Nystedt.

– Når slike ting skjer så tror man at man er forberedt. Thomas var offiser i Forsvaret og da må man regne med at dette kan skje. Men når det skjer så er man ikke forberedt, sier Tom Nystedt.

– Er det mulig å beskrive de tankene og følelsene dere har hatt i denne perioden?

– Det er mange følelser når man er midt oppi det, men jeg kan si at prioriteringene blir veldig enkle. Jeg opplever nærmest at vår sønn er født for andre gang. Vi er veldig ydmyke, for det kunne like gjerne tippet andre veien, sier Nystedt.

På bedringens vei

Rask evakuering, riktig akutthjelp og behandling på traumeavdelingen ved Oslo universitetssykehus har reddet livet til Thomas.

Han er stabil og på bedringens vei, sier familien. De roser Forsvaret for innsatsen og oppfølgingen.

Les også: – Hadde de ikke kommet til oss i tide, hadde det ikke gått bra

– Vår sønn hadde et ærlig forhold til det å gå inn i Forsvaret. Vi har skjønt at dette har vært hans vilje. For han har det vært meningsfylt å være i Afghanistan og da har vi stått bak ham, sier Nystedt.