LANGVARIG STREIK: Ingen tror på noen snarlig løsning i kommunestreiken.
LANGVARIG STREIK: Ingen tror på noen snarlig løsning i kommunestreiken.

Meklingsmann reiste hjem: Ingen løsning i kommunestreiken

Situasjonen i kommunestreiken er fastlåst. Partene skylder på hverandre, og riksmekleren har reist hjem til Tromsø.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Avstanden mellom partene i kommunestreiken er å stor at meklingsmann Dag Nafstad ikke engang er i Oslo for å forhandle mellom partene.

Mens partene i kommunestreiken er i Oslo, befinner meklingsmannen seg hjemme i Tromsø i påvente av at noe skal skje.

– Jeg holder meg oppdatert hele veien om utviklingen i konflikten, og sonderer hvordan det ligger an. Per nå er det ikke noe grunnlag for å ta noe konkret inititativ, sier Nafstad til TV 2 Nyhetene.

Det har heller ikke vært kontakt mellom partene siden streiken brøt løs på fredag. Onsdag ble streiken trappet kraftig opp og totalt streiker nesten 45.000 kommuneansatte.

– Arbeidsgiverne må finne en løsning

I Oslo, over 100 mil lenger syd, mener også Fagforbundets leder at situasjonen er fastlåst.

– Konflikten er alvorlig, det er det alltid når det er streik. Det at vi har trappet opp i dag viser på en måte at vi mener alvor med kravene våre, og ikke minst et signal til arbeidsgiver om å få fortgang i en eventuell løsning, sier forbundsleder Jan Davidsen i Fagforbundet.

LANGVARIG STREIK: Ingen tror på noen snarlig løsning i kommunestreiken.
LANGVARIG STREIK: Ingen tror på noen snarlig løsning i kommunestreiken.

– Arbeidstakerne har ansvaret

Konflikten dreier seg om mer penger til en likelønnspott og om midlene i denne potten skal fordeles sentralt eller lokalt.

– Det påligger begge parter et stort ansvar å se igjennom hva som kan bli en løsning. Men nå er det sånn at denne konflikten er satt i gang av arbeidstakersiden, så det største ansvaret hviler nok på dem, forteller administrerende direktør Sigrun Vågeng i arbeidsgiverorganisasjonen KS.

Blir i Tromsø

Fagforbundet mener opptrappingen er et signal til arbeidsgiverne om å få til en fortgang. KS sier at arbeidstakerne har et spesielt ansvar for å finne en løsning fordi det var de som startet konflikten.

Riksmekler Nafstad tar dette som et tegn på at han ikke trenger å fly til Oslo med det første.

– Det er en vanskelig konflikt, og den er ikke lett å løse. Den er veldig sammensatt med mange forskjellige grupper, og jeg ser ikke noen mulighet i øyeblikket for at vi skal finne noen løsning på konflikten, forteller Nafstad.

Må være sikker

Selv om KS tidligere har sagt at de er villige til å snu på hver stein innenfor totalrammen, og Unios forhandlingsleder Mimi Bjerkestrand har svart at de er villige til å høre på alt arbeidsgiverne har å gi, er ikke det nok for Nafstad til å kalle inn partene til nye forhandlinger.

– Det er vanskelig å peke på noe konkret, men det må ligge noe i helheten her som gjør det mulig å komme frem til noen løsning. Å ta noe initiativ uten at de øyner noen løsning, det kan bare gjøre vondt verre, mener Nafstad.