Franck Ribery (Foto: FRANCK FIFE/Afp)
Franck Ribery (Foto: FRANCK FIFE/Afp)

Skal gjenreise Frankrikes ære

Frankrike skal legge kriser og skandaler bak seg. Nå skal smilet frem blant franskmennene.

Kriser, kontroverser, negativitet, (sex)skandale, pessimisme – velkommen til Frankrikes VM-forberedelser.

Veldig lite har gått riktig for mesterne fra 1998 siden forrige sluttspill. Troppen har vært preget av uro, toppspillere som Zinedine Zidane og Claude Makelele har takket for seg uten å blitt fullverdig erstattet, Thierry Henry er blitt ett- eller to år for gammel og Karim Benzema har ikke svart til hypen.

Om ikke gjennomsnittsfranskmannen er sur nok på en god dag, er det bare å nevne de to ordene Les Bleus så blir dagen hans enda litt verre. Franskmennenes frustrasjon med sitt A-landslags toppet seg da hjemmelaget ble pepet ut under en vennskapskamp mot Spania (0-2) i vinter. At spanjolene ble applaudert av det patriotiske Paris-publikumet sier også mer enn de verste franske banneord. Frustrasjonen er total.

Oppladningen til Sør-Afrika har heller ikke vært ideell. Landslagstrener Raymond Domenech har i siste liten eksperimentert med den vante 4-4-2 formasjonen. Mot Costa Rica (2-1) og Tunisa testet man ut en 4-3-3-variant. Hvilken modell Domenech går for i den siste treningskampen mot Kina og når Uruguay venter i Cape Town 11. Juni er helt umulig å forutse. I teorien bør de blå lett kunne avfeies, men i realiteten kan alt skje med Frankrike; ingen ga heller republikken særlig store muligheter foran Tyskland-VM¿

Franck Ribery (Foto: FRANCK FIFE/Afp)
Franck Ribery (Foto: FRANCK FIFE/Afp)

Veien til VM:
Alle husker selvsagt Thierry Henrys famøse handsscoring som sikret Frankrike VM-billett på bekostning av Irland. Vaklende og usikre gjennom hele kvalikspillet.

Sannsynlig lagoppstilling:
(4-3-3) Lloris (23, Lyon/FRA); Sagna (27, Arsenal/ENG), Gallas (32, Arsenal/ENG), Abidal (30, Barcelona/ESP), Evra (29, Manchester United/ENG); Gourcuff (23, Bordeaux/FRA), Toulalan (26, Lyon/FRA), Malouda (29, Chelsea/ENG); Govou (30, Lyon/FRA), Anelka (30, Chelsea/FRA), Ribery (26, Bayern München/GER)

Nøkkelspillere:
Mistet Premier League-innspurten på grunn av skader, men William Gallas er tilbake i grevens tid for landslaget. Midtstopperkonstellasjonen er fortsatt til bekymring for Frankrike derfor betyr i alle fall Arsenal-stopperens gjeninntreden et slags fast holdepunkt. Selv om Gallas har sine svake punkter betyr rutinen, hodespillet, duellkraften og tilstedeværelsen mye for denne troppen.

Som kanskje den eneste som er tilbøyelig til å plukke frem tryllestaven når alle andre formler er oppbrukte, representerer Franck Ribery det lille håpet som franskmennene fortsatt beærer dette laget. Bayern München-angriperen har to flotte fintebein, trykk i skuddet, fantastisk taktomslag og øye for den kreative geniassisten. Ingen garantist for noen ting, men med Ribery på banen vet franskmennene at noe unikt plutselig kan produseres ut av intet.

William Gallas (Foto: CHARLES PLATIAU/Reuters)
William Gallas (Foto: CHARLES PLATIAU/Reuters)

Det sier kanskje alt om Frankrikes desperasjon når Nicolas Anelka trekkes frem som bærebjelke og trumfkort. Men om man i det hele skal gjøre seg opp forhåpninger om noen som helst ting, bør i alle fall en av midtspissene levere. Pumaen velges trolig foran Henry om Domenech gjør noe permanent ut av sin flørt med 4-3-3 systemet.

Trener:
Knapt noen trener i fotballhistorien har vel kommet under hardere kritikkstorm enn Raymond Domenech. Siden VM-finalen i 2006 har nesten alt gått på tverke for 58-åringen. Likevel har Domenech stått rakrygget gjennom motbør etter motbør, og han fortjener respekt for at har aldri har gått i oppløsning foran giljotinkniven. Ironisk nok er Domenech den franske landslagstreneren som har sittet lengst i stillingen når han blir avløst av Laurent Blanc etter endt VM-sluttspill.

X-faktor:
Klasse. Selv om spiriten er lav og resultatene har vært svake, skal man ikke undervurdere Frankrike. Ingen trodde Les Blues skulle komme seg til VM finale i Tyskland, men i de store mesterskap tar klassespillerne gjerne ut det lille ekstra – uansett omstendigheter. Og klasse finnes i denne troppen.

Raymond Domenech (Foto: BORIS HORVAT/AFP)
Raymond Domenech (Foto: BORIS HORVAT/AFP)

Sjansene:
Vrien gruppe der alle kan ta poeng av alle. Mexico og Uruguay er gode motstandere og mot vertslandet får man selvfølgelig ingenting gratis. Feiger imidlertid ut og tipper Frankrike videre sammen med Uruguay.