Kripos angriper Barneombudet

Kripos-topp sier pedofile slipper unna fordi datatrafikk ikke lagres.

TRUSSEL: Forsvarsdepartementet mener at datalagringsdirektivet vil kunne utgjøre en sikkerhetstrussel. (Foto: Colourbox)
TRUSSEL: Forsvarsdepartementet mener at datalagringsdirektivet vil kunne utgjøre en sikkerhetstrussel. (Foto: Colourbox)

Kripos mener Norge bryter FNs barnekonvensjon og angriper Barneombudet for uvitenhet fordi ombudet er negativ til EUs datalagringsdirektiv.

Assisterende Kripos-sjef Ketil Haukaas sier at enkelte teletilbydere ikke fører IP-logger i det hele tatt. Han sier til Aftenposten at det er frustrerende at pedofile slipper unna fordi viktig bevismateriale ikke lagres hos teletilbyderne.

– Norsk slettepraksis er uforsvarlig og fører til at vi jevnlig må droppe saker, også saker vi får fra samarbeidende tjenester i utlandet. Bevisene er ofte sterke. På saker fra utlandet kan vi ofte lett se at overgrepet er utført i Norge. Vi kan for eksempel se norske yoghurtbegre på bildene, sier Haukaas.

Ingen lagringsplikt

– Norske selskaper er pålagt å slette alle IP-logger innen 21 dager, men har ingen plikt til å lagre, sier Haukaas.

Han understreker at barn er aktive på sosiale medier, og Kripos vet at voksne forsøker å utnytte det.

– Jeg lurer på om Barneombudet i det hele tatt er klar over at enkelte selskaper ikke lagrer i det hele tatt, sier Haukaas, som er svært kritisk til at Barneombudet i høringsrunden for EUs datalagringsdirektiv var negativ til direktivet som vil pålegge teletilbydere å lagre all trafikkdata, men ikke innhold, i minimum seks måneder.

– Søkt argumentasjon

Barneombudets nestleder Knut Haanes sier at ombudet er godt kjent med politiets argumentasjon, men at ombudet også har merket seg motargumentene.

– Den ensidige fokuseringen på at direktivet alene skal trygge barn mot seksuelle overgrep, synes noe søkt, sier Haanes, som også trekker fram hvor enkelt det vil være å omgå direktivet. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2