Fabian Cancellara og Tom Boonen i Paris Roubaix. (Foto: MICHEL SPINGLER/AP)
Fabian Cancellara og Tom Boonen i Paris Roubaix. (Foto: MICHEL SPINGLER/AP)

Cancellara latterliggjør motordoping-påstander

- Det er så sykt at jeg ikke har ord for det, sier sveitseren. Andre i sykkelmiljøet er mistenksomme.

Fabian Cancellara vant både Flandern rundt og Paris-Roubaix på overlegen manér i vår, etter å ha parkert sterke konkurrenter som Tom Boonen og Thor Hushovd. De siste ukene har det versert konspirasjonsteorier som kretser rundt den sveitsiske tempospesialistens bruk av sykkel da han ble triumfator i brosteinsrittene.

I et klipp på Youtube (se klippet nederst i saken) hevder en gruppe italienere at de har klare indisier på at Cancellara benyttet seg av såkalt motordoping under klassikerrittene - en liten mekanisk innretning skjult i sykkelens rammeverk som øker fremdriften betraktelig.

Avviser kategorisk
Det avviser Cancellara på det sterkeste.

- Det er så sykt at jeg ikke har har ord for det, sier sveitseren til Het Nieuwsblad ifølge Velonation.com.

Fabian Cancellara (Foto: LIONEL BONAVENTURE/AFP)
Fabian Cancellara (Foto: LIONEL BONAVENTURE/AFP)

- Jeg ønsker ikke å snakke så mye om det eller dvele ved en historie som er så dum. Jeg har aldri hatt batterier på sykkelen min. I tillegg må vel dette lage lyd?, sier Saxo Bank-rytteren.

Tidligere proffrytter Davide Cassani helte bensin på bålet da han demonstrerte innretningen og viste hvor vanskelig det er å se forskjell i forhold til en vanlig sykkel. Den 49 år gamle RAI-reporteren vant to etapper i Giroen i 1991 og 1992, og påstår at han kunne gjentatt bedriften med en slik motor den dag i dag.

UCI undersøker
UCI har tatt påstandene alvorlig og lover å undersøke nærmere, men vil ikke gå spesifikke ryttere nærmere i sømmene.

- Dersom dette har skjedd kan vi ikke bevise det. I tillegg er risikoen for stor, både for ham, laget og sykkelprodusenten. En mester som Cancellara ville ikke tatt en slik sjanse, sier UCIs tekniske sjef, Jean Wauthier.

Cancellara selv stiller seg hoderystende til anklagene fra italienerne.

- Det er egentlig ganske morsomt, men nå er det blitt en så stor sak at det ikke er tilfellet lenger. Det er en trist historie og veldig opprørende. Ta det med ro, mine prestasjoner er resultatet av hardt arbeid, sier 29-åringen.

Byttet sykkel
Cancellara byttet sykkel underveis i begge rittene, men Saxo Banks mekaniker bedyrer at det lå ærlige hensikter bak byttene.

- Jeg garanterer dere 200 prosent - dette er helt feil. Inntil for et par uker siden lo alle, men jeg som mekaniker kan ikke le av dette, sier Christophe Desimelaere til Het Nieuwsblad.

- Det er galskap å insinuere noe slikt. Folkene som sier dette er sprø, fortsetter Desimelaere.

Fabian Cancellara i Paris-Roubaix (Foto: LIONEL BONAVENTURE/AFP)
Fabian Cancellara i Paris-Roubaix (Foto: LIONEL BONAVENTURE/AFP)

- Verre enn doping
Galskap eller ei, motordoping-ryktene tas ikke bare med en klype salt i sykkelmiljøet. Quick Step-lagets leder Patrick Lefevere sier han har sett klippet og er mistenksom.

- Tenk om dette er sant - da er det rent tyveri. Verre enn doping. Men: alle er uskyldige inntil det motsatte er bevist. Jeg farer ikke med sladder og prøver å ikke være paranoid. Men nå som jeg har sett Cassanis video håper jeg at UCI vil undersøke saken grundig, sier Lefevere.

Hushovd tar det ikke alvorlig
Thor Hushovd har også sett Youtube-klippet, men tror ikke Cancellara har jukset.

- Nei, jeg vil ikke mistenke ham for det. Jeg klarer liksom ikke å ta det alvorlig. Vi har snakket sammen om dette noen av oss, men det er på tullestadiet, sier Hushovd til Aftenposten.

Thor Hushovd og Fabian Cancellara på podiet etter Paris-Roubaix. (Foto: FRANCOIS LO PRESTI/AFP)
Thor Hushovd og Fabian Cancellara på podiet etter Paris-Roubaix. (Foto: FRANCOIS LO PRESTI/AFP)

Han har likevel kjennskap til teknologien.

- Teoretisk er det hele mulig. Jeg har snakket med en sykkelrytter som har vært i California og prøvd en sykkel med en slik motor med tre innstillinger. Men det var en terrengsykkel, forklarer Hushovd.

Wauthier og UCI lover nå at de skal diskutere saken neste uke og utvikle måter å teste syklene på.

- Når Tour de France starter vil testene være klare.

Tror du på motordoping-ryktene?
Se Youtube-klippet og ta debatten i kommentarfeltet under: