Nordisk Råds musikkpris til Norge

Den norske komponisten Lasse Thoresen er tildelt Nordisk Råds musikkpris 2010 for verket «Opus 42».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vokalverket består av fire deler. Den første, «Solbøn», er bestilt av Festspillene i Bergen, mens «Likfærdssælmin», «Himmelske Fader» og «Tvetrall» er bestillingsverk for Osafestivalen, en folkemusikkfestival på Voss. Tirsdag fremføres et utdrag av vinnerverket i Grieghallen under Festspillene.

Thoresen, som er professor i komposisjon, bruker trekk fra folkemusikken på en måte juryen mener er «banebrytende». I begrunnelsen for tildelingen heter det blant annet:

«Opus 42 er et unikt verk, som representerer en fornyelse ikke bare av den nordiske vokalmusikken, men av vokalbasert partiturmusikk overhodet. I Opus 42 finner vi en slående vakker musikk som viser fellestrekkene mellom den helt gamle og den helt nye musikken - på samme tid som vi ser likheten mellom vår egen, skandinaviske folkemusikk og den vi for eksempel finner i Midtøsten eller India.»

- Jeg glad og stolt på Lasse Thoresens vegne, denne prisen er fullt fortjent. Ekstra hyggelig er det at Thoresen har blitt tildelt prisen for et verk som bygger på videreutvikling av norske folkemusikktradisjoner, sier statsråd Anniken Huitfeldt (Ap) i en pressemelding.

Prisen, som er på 350.000 danske kroner (cirka 374.000 norske kroner), overrekkes under Nordisk Råds møte i Reykjavik i november. (©NTB)