RYDDER OPP: Palestinere inspiserer skadene og rydder opp etter et israelsk luftangrep mot den sørlige Gaza stripen 12. mars. (Foto: SAID KHATIB/AFP)
RYDDER OPP: Palestinere inspiserer skadene og rydder opp etter et israelsk luftangrep mot den sørlige Gaza stripen 12. mars. (Foto: SAID KHATIB/AFP)

EU og Russland krever åpning inn til Gaza

EU og Russland krever en upartisk granskning av Israels aksjon mot skip som var på vei til Gaza, og ber innstendig om at grenseoverganger inn til området åpnes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en felles uttalelse fra toppmøtet i Rostov-na-Donu sør i Russland tirsdag beklager både EU og Russland at liv gikk tapt og forlanger «en fullstendig og upartisk granskning» av hendelsen.

Vil ha slutt på blokaden

EU og Russland ber også om at grenseovergangene inn til Gazastripen åpnes slik at nødhjelp, varer og mennesker kan fraktes ut og inn av det palestinske området, som i flere tiår var okkupert av Israel. Gaza har vært under israelsk blokade siden Hamas overtok makten der for tre år siden.

Erklæringen er utstedt av Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og EUs utenrikssjef Catherine Ashton.

Krever gransking

FNs sikkerhetsråd fordømmer handlingene som førte til at sivile liv gikk tapt under bordingen av skipene utenfor Gaza, og krever gransking.Utenriksminister Jonas Gahr Støre støtter kravet:

– Sikkerhetsrådets uttalelse viser at et samlet internasjonalt samfunn fordømmer den israelske aksjonen mot flåten med humanitær hjelp til Gaza. Jeg hilser velkommen Sikkerhetsrådets krav om en åpen og uavhengig gransking av den israelske militæraksjonen, noe jeg også tok opp med FNs generalsekretær mandag. Det vil være i Israels interesse å samarbeide om en slik gransking, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

(©NTB)