MÅ SKJERPE SEG: Telefonselgere ringer selv om man har reservert seg mot salget.  (Foto: SCANPIX)
MÅ SKJERPE SEG: Telefonselgere ringer selv om man har reservert seg mot salget. (Foto: SCANPIX)

– Telefonselgerne må skjerpe seg

Ringer tross reservasjon.

Selv om antallet klager har gått ned siden Forbrukerombudet overtok tilsynet for telefonsalg 1. juni i fjor, mener Forbrukerombudet at det fortsatt ikke er godt nok.

– Vi får fremdeles inn altfor mange klager, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon.

Får telefon til tross for reservasjon

De siste fem månedene har ombudet i gjennomsnitt mottatt 58 klager på telefonsalg i måneden og hovedsakelig gjelder disse folk som har blitt oppringt til tross for at de har reservert seg mot denne typen salg i Brønnøysundregistrene.

Bjørn Erik Thon, Forbrukerombudet (Foto: SCANPIX)
Bjørn Erik Thon, Forbrukerombudet (Foto: SCANPIX)
– Dette kan ikke bransjen leve med, mener Thon.

I Brønnøysundregistrene kan du reservere deg både mot adressert reklame i posten og mot telefonsalg.

Her kan du reservere deg mot telefonsalg.

Tidligere har det ikke vært noen anledning for forbrukerne til å registrere seg med telefonnummer i dette registeret – man har kun kunnet registere seg ved navn. Dette har medført en del misforståelser, slik at mange likevel har blitt oppringt til tross for at de har registrert seg. I fjor ble dette endret, og Forbrukerombudet oppfordrer nå alle om å gå inn og registrere telefonnummeret sitt i tillegg til navn og adresse.

Totalt har 1.854.000 personer nå registrert seg i dette registeret og 255.000 har lagt inn telefonnummer. Forbrukerombudets råd til næringsdrivende som lurer på om en forbruker er registrert er klart – ikke ring!

Slutt på overraskelser i posten

Gladmeldingen er imidlertid at det nesten er slutt på såkalt negativt salg, at folk får ting i posten som de ikke har bestilt. Etter at det ble gjort endringer i regelverket for telefonsalg og i angrerettloven i fjor må forbrukerne nå signere skriftlig på avtaler som blir inngått gjennom telefonsalg.

– Dette har hatt et svært positivt utslag, får vi opplyst hos Forbrukerombudet.

Trenger du vår hjelp i en forbrukersak? Tips TV 2 hjelper deg

Følg oss på Facebook! Klikk her.