– Store svakheter i språkopplæring for minoriteter

Minoritetsspråklige på alle nivåer, barn, unge og voksne, får i dag mangelfulle opplæringstilbud. Nå foreslår et regjeringsoppnevnt utvalg offensive tiltak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

20 timer gratis barnehage i uken for alle barn i stedet for kontantstøtte, er bare ett av tiltakene som foreslås.

Tirsdag overleverte utvalgslederen, rektor Sissel Østberg ved Høgskolen i Oslo, anbefalingene til oppdragsgiveren, kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV).

Utfordringene er særlig knyttet til ungdom som kommer til Norge sent i utdanningsløpet, og som har kort tid på seg til å bli gode nok i norsk til å få fullt utbytte av opplæringen.

Tidlig innsats, langvarig andrespråkopplæring og betydelig kompetanseutvikling i alle deler av opplæringssektoren – det er sentralt for at minoritetsspråklige barn, unge og voksne skal kunne få fullt utbytte av sin opplæring, mener utvalget, som startet arbeidet i 2008.

– Utvalget har kommet med en rekke forslag som jeg håper vil skape konstruktiv debatt i tiden fremover, sa Halvorsen da hun mottok rapporten.

Nå skal forslagene ut på høring, men høringsinstansene får god tid på seg til gjennomtenkte innspill. Det er derfor ikke satt noen frist for svarene. (©NTB)