JA TIL SAMMENSLÅING: Petter Northugs hjemkommune Mosvik kan bli slått sammen med nabokommunen Indeøy. (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)
JA TIL SAMMENSLÅING: Petter Northugs hjemkommune Mosvik kan bli slått sammen med nabokommunen Indeøy. (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)

Northugs hjemkommune Mosvik kan forsvinne

Innbyggerne i Mosvik sier ja til å slå seg sammen med nabokommunen Inderøy.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dermed er det klart for sammenslåing av de to kommunene.

Nordtugs kommune

I Petter Northugs hjemkommune Mosvik sa 58 prosent av de som stemte i folkeavstemningen ja til å slå kommunen sammen med naboen Inderøy, mens 42 prosent sa nei.

Folkeavstemningen er rådgivende og kommunestyrene i begge de to kommunene i Nord-Trøndelag skal ta endelig stilling til spørsmålet 14. juni.

– Jeg håper det er avklart før sommerferien. Da kan saken tas opp ved kongens bord i løpet av høsten, og Mosviks liv som selvstendig kommune er over, sier ordfører Karl Ivar Køppen (Sp) til Trønderavisa.

Mosvik en av de små kommunene i Nord-Trøndelag med 900 innbyggere, mens nabokommunen Inderøy har rundt 5800 innbyggere.

Les også bloggen: Kan to bli en?

Få sammenslåinger

Norge har i dag 430 kommuner. De siste årene har det vært få sammenslåinger, og den rødgrønne regjeringen har slått fast at det bare skal skje dersom kommunene selv ønsker det.

I en rapport fra Telemarksforskning beskrives de siste sammenslåingene i all hovedsak som vellykkede.

I Møre og Romsdal slo Aure og Tustna kommuner seg sammen til Aure kommune i 2006, mens Frei kommune gikk inn i bykommunen Kristiansund i 2008.

Ved valget i 2007 var Skjerstad innlemmet i Bodø kommune, mens Ølen og Vindafjord i Rogaland ble slått sammen til Vindafjord kommune i 2005.