Nemanja Vidic (Foto: ATTILA KISBENEDEK/Afp)
Nemanja Vidic (Foto: ATTILA KISBENEDEK/Afp)

- Serbia kan bli den store overraskelsen

- Serbia har også klart å dyrke frem flere profiler som kan sette farge på mesterskapet, skriver Tor-Kristian Karlsen i sin vurdering av Serba.

Reiser til sydover med enorm selvtillit til tross for den pinlige tapet (0-1) for New Zealand i helgen. Velbalansert lag med stor spillerandel i riktig alder, Serbia har også klart å dyrke frem flere profiler som kan sette farge på mesterskapet.

- Bortsett fra et stort svakt punkt i en tvilsom keeper (Stojkovic) og et spisspar som har prestert litt ujevnt (selv om Pantelic har tok seg inn mot slutten av klubbsesongen), har Serbia kvalitet i alle lagdeler, samt en herlig blanding av fysikk og teknikk.

Bortsett fra et stort svakt punkt i en tvilsom keeper (Stojkovic) og et spisspar som har prestert litt ujevnt (selv om Pantelic har tok seg inn mot slutten av klubbsesongen), har Serbia kvalitet i alle lagdeler, samt en herlig blanding av fysikk og teknikk.

Optimismen er stor i Beograds gater, men det er ikke første gang verken som selvstendig stat eller som del av Jugoslavia at Balkans storebror reiser til mesterskap med knallspillere bare for å vende hjem til offentlig lynsjing. Jevnmatchede Gruppe D er heller ingen forventningsdemper, Serbia vil ikke – i alle falle neppe i egne øyne - stå tilbake for noe av de andre tre nasjonene.

Et av flere mulige overraskelsesland som blir fascinerende å følge.

Veien til VM:
Triumferte som kjent på toppen av sin gruppe på bekostning av blant annet Frankrike. Serbias andre VM-deltakelse på andre forsøk på egne bein.

Sannsynlig lagoppstilling:
(4-4-2) Stojkovic (26, Wigan/ENG); Ivanovic (26, Chelsea/ENG), Vidic (28, Manchester United/ENG), Lukovic (27, Udinese/ITA), Kolarov (24, Lazio/ITA); Krasic (25, CSKA/RUS), Stankovic (31, Internazionale/ITA), Kacar (23, Hertha Berlin/GER), Jovanovic (29, Standard/BEL); Pantelic (31, Ajax/NED), Zigic (Valencia/ESP)

Nøkkelspillere:
Kaptein og naturlig samlepunkt, Dejan Stankovic, kan vise til tolv sesonger som fast Serie A-inventar pluss mangfold av scudetti og nylig Champions League-gull.

Kun absolutt klassespillere kan brife med et slikt premieskap. Komplett midtbanespiller, mest kjent for sine taktiske evner, pasningsegenskaper og forrykende langskudd.

Kjenner vinnermentaliteten som Serbia trenger for å hevde seg blant verdenseliten.

Mistet 2006-VM på grunn av skade, Nemanja Vidic er selve bolten i den serbiske forsvarsrekka.

Dejan Stankovic (Foto: LUCA ZENNARO/EPA)
Dejan Stankovic (Foto: LUCA ZENNARO/EPA)

Knalltøff duellspiller som deler Stankovics toppidrettsfokus og mentale styrke. Danner et flott par med sin mer spillende (og venstrebeinte) makker Aleksandar Lukovic. Kombinerer kompromissløs spillestil, luftstyrke og robusthet med bevegelighet og hurtighet. Akkurat typen man trenger på veien mot et vellykket VM-sluttspill.

Årets spiller i Serbia 2009, Milos Krasic, er en slags grå eminense i europeisk fotball.

Til nå har CSKA Moskva-spilleren ikke fått den oppmerksomheten han fortjener, men fotball-VM kan selvsagt gjøre lysluggen til allemannseie. Ligner Pavel Nedved både i spillestil og utseende (med unntak av at tsjekkeren hadde et mye bedre venstrebein); rå til å føre ball, kliver frem med et utrolig driv, enorm til å passere motspillere med ballen i beina. Kraftig bygd, like sterk i overkroppen som i lårmusklene.

Slår gode innlegg, skyter hardt og godt. Herlig flankespiller.

Trener:
Radomir «Raddy» Antic har lang fartstid fra spansk fotball; 60-åringen er en av få trenere som har ledet Real Madrid, Atletico Madrid og Barcelona.

Supermotivator, flink til å prate, oppmuntre og dele ut skulderklapp. Trolig en bedre menneskebehandler enn han er en moderne fotballtrener, men til gjengjeld strutter dette følget av selvtillit. Sympatisk, raus fyr – mediefavoritt takket være en rask replikk og maskulin autoritet.

Elsker offensiv fotball, og fronter en langt mer attraktiv versjon av sporten enn vi gjerne ser fra Balkan.

SERBISK SJEF: Radomir Antic. (Foto: ATTILA KISBENEDEK/Afp)
SERBISK SJEF: Radomir Antic. (Foto: ATTILA KISBENEDEK/Afp)

X-faktor:
Formtiming. Blant få land som reiser med en tropp som er skikkelig nær formtopp og karrierepeak. Hurtige kantspillere i begge ledd, biff og teknikk i midten.

Sjansene:
Serbia bør være favoritter til å kapre tre poeng både mot Ghana og Australia. Selv mot skadeskutte Tyskland kan Antics tropp sikte høyere enn poengdeling. Serberne har kun seg selv å takke om de ikke kommer videre fra denne gruppen.