Soccer City Stadium (Foto: GIANLUIGI GUERCIA/Afp)
Soccer City Stadium (Foto: GIANLUIGI GUERCIA/Afp)

Soccer City Stadium

Her skal en VM-vinner krones.

Soccer City er selve juvelen i VM-kronen. Bygd i 1987, og med en tilskuerkapasitet på snaue 95.000 (dette er uten media og VIP-plasser), er stadionet Sør-Afrikas største. Arenaen er spesielt tilrettelagt for fotball, og her spilles de fleste store fotballkampene i Sør-Afrika. Soccer City skal være vertskap for åpningskampen i VM, samt holde åpningsseremonien.

Soccer City var den viktigste stadion under Afrikamesterskapet i 1996. Her ble både åpningskampen, fem gruppespillkamper, en kvartfinale, semifinale, bronsefinalen og selve finalen spilt.

Anlegget ligger i Soweto i Johannesburg og er hjemmearena for Sør-Afrikas landslag. Stadion ligger like ved Det sørafrikanske fotballforbundets hovedkvarter hvor vi finner den lokale organisasjonskomiteen for fotball-VM 2010.

Anlegget ble bygd i 1987, men har blitt totalrenovert i anledning VM, med et nytt utvendig design inspirert av tradisjonell afrikanske keramikk. Utsiden av stadion er designet for å etterligne utseendet til en kalebass, en afrikanske potte. Kledningen på utsiden er en mosaikk av ild og jordens farger med en ring av lys som strekker seg rundt bunnen av arenaen.

En annen spesiell ting med denne fantastiske byggningen er at ingen tilskuer vil sitte mer enn 100 meter fra banen noe som gjør at det ikke er begrenset utsikt for noen.

Soccer City var også stedet hvor Nelson Mandela holdt sin første tale etter at han ble løslatt fra fengsel.