streik_STREIKEVAKT (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)
streik_STREIKEVAKT (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)

Kommuner kan daglig spare 65 millioner på streiken

Det er ingen kontakt mellom partene i kommunestreiken. Og for hver dag streiken varer, sparer kommunene millioner av kroner i lønnsutgifter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kan streiken trappes ytterligere opp, og rundt 27.000 arbeidstakere i kommunene kan tas ut i streik. Til sammen vil da over 44.000 personer streike i åtte norske kommuner.

Rammer barnefamilier hardt

På onsdag blir også SFO-tilbudet borte og dermed blir enda flere barnefamilier rammet. Det er kommunene Tromsø, Bodø, Trondheim, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Fredrikstad og Ullensaker som er tatt ut i streik.

– Dette berører veldig mange familier, sier Sigrun Vågeng, administrerende direktør i KS, til TV 2.

Mens barn og unge, og deres foreldre lider under streiken, klarer partene seg bra. For mens Fagforbundet har en streikekasse på godt over en milliard kroner, sparer kommunene millioner av kroner i lønnsutgifter på at de ansatte streiker.

Sparer daglig millioner

– Slik som det er nå sparer vi ca. fem millioner kroner i lønnsutgifter hver dag. Ved en opptrapping vil det selvfølgelig bli et høyere beløp, sier informasjonsdirektør Robert Rastad i Bergen kommune til TV 2.

Beregninger TV 2 har gjort viser at kommunene har spart nærmere 25 millioner kroner på sparte lønnsutgifter hver dag de ansatte har streiket . Dersom streiken trappes opp vil alle de streikerammede kommunene spare nesten 65 millioner kroner.

Dersom streiken varer i to uker vil kommunene ha spart en halv milliard kroner.

Håp om tilnærming

Mandag kveld deltok rundt 4000 kamplystne kommuneansatte i det store streikearrangementet i Oslo.

– Vi vil lytte til alt arbeidsgiverne kommer med, og det er ikke oss imot med ny kontakt. Men våre krav ligger fast, sier leder Klemet Rønning-Aaby i LO Kommune til NTB.

– Hvis arbeidsgiverne vil snakke med oss, er vi klare til å forhandle, sier Bjerkestrand.

De kommuneansatte krever at arbeidsgiverne kommer dem i møte på kravene om mer penger, bedre likelønnsprofil og mer til lokal fordeling.

Kilder på begge sider av konflikten sier det er en viss mulighet for fornyet kontakt, men ingen part vil åpent komme den andre i møte ennå.

Mamma Ingunn Oddsen merker streiken godt - se video:

431155