UENIG I FORDØMMELSE: Conrad Myrland.
UENIG I FORDØMMELSE: Conrad Myrland.

Mener aktivistene ville ha konfrontasjon

Israelvennlig organisasjon mener Israel ikke kan fordømmes for aksjonen mot skip med hjelpesendinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er veldig beklagelig at menneskeliv gikk tapt, men det var ikke i Israels interesse. De ga dem et tilbud, arrangørene valgte en konfrontasjonslinje. Så jeg mener at ansvaret må legges hos disse venstreradikale og islamistiskradikale kreftene som går inn for at Israel skal utslettes. De kan ikke bare kjøre fram som de vil, sier daglig leder Conrad Myrland i organisasjonen Med Israel for fred.

Myrland viser til at arrangørene av nødhjelpskonvoien avviste et tilbud om å gå i land i den israelske byen Ashdod så Israel kunne kontrollere varene før de ble sendt videre til Gaza.

Imøteser granskning

Han ønsker en uavhengig granskning velkommen så man får belyst arrangørenes motiver for ikke å godta tilbudet.

– Israel kunne ikke risikere at det var våpen skjult i lasten. Israel måtte også kunne kontrollere hvem disse aktivistene var, her er det deltakere fra en tyrkisk islamistisk radikal organisasjon som Israel må ha kontroll med, for dette er personer som har en agenda og ønsker seg en framtid i Midtøsten uten noen jødisk stat.

– Synes du det er riktig å bruke militære styrker mot sivile aktivister?

– Det vil alltid være sånn at når en stat ønsker å gripe inn mot organisasjoner som går imot statens interesser, så bruker man kystvakt og marine, akkurat sånn som Norge gjør, sier Conrad Myrland til TV 2 Nyhetskanalen.

– Ti soldater til sykehus

Han er ikke enig i Norges fordømmelse av angrepet. Ifølge Myrland er ti israelske soldater tatt til sykehus for behandling etter angrepet. Det viser at her har det vært en voldelig motstand fra aktivistene, sier han.

– Israel var opptatt av å stanse denne flåten, men det at menneskeliv har gått tapt har ført til at dette har fått mye større oppmerksomhet og bidratt til å sverte Israel i langt større grad enn hvis dette kunne blitt gjort uten bruk av vold. Men ifølge israelske rapporter, er det tydelig at disse aktivistene ikke bare har vært sivile og fredelige, men de har tatt i bruk våpen som de har hatt eller stjålet fra minst én israelsk soldat.