Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Foto: Roald, Berit/SCANPIX)
Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Foto: Roald, Berit/SCANPIX)

Støre: – Sjokkert over Israel

Utenriksministeren kaller den israelske ambassadøren inn på teppet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi er sjokkert over nyheten om at israelske marinestyrker har bordet flotiljen, og at det er høyt antall drepte sivile aktivister, sier Jonas Gahr Støre til NTB på telefon fra Kampala, hvor han befinner seg på et møte i forbindelse med Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

Inn på teppet

Han forteller at den israelske ambassadøren til Norge er kalt inn på teppet i Utenriksdepartementet i formiddagstimene mandag.

– Israel har lagt et totalt lokk over nyheter fra området, noe som er sterkt urovekkende, og det er derfor en lang rekke forhold rundt denne hendelsen som vi ikke vet. Av den grunn mener jeg at det internasjonale samfunnet snarlig bør igangsette en gransking av det som har skjedd, sier Støre.

– Jeg skal ha et møte med FNs generalsekretær her nede i Kampala i løpet av de nærmeste dagene, og jeg vil be om at FN tar et slikt initiativ, sier Støre.

LES OGSÅ: Ingen livstegn fra nordmenn på Gaza-båt

Hjelpe nordmenn

Han forteller at UD på grunn av informasjonsblokaden ikke har kjennskap til situasjonen for nordmennene som deltok i konvoien.

– Ansatte fra den norske ambassaden i Israel har tatt seg til Ashdod, hvor fartøyene er varslet å bli tatt inn, for å bistå norske borgere som måtte være der, sier Støre. (©NTB)