Chile's soccer national team coach Marcelo Bielsa (Foto: EDGAR DOMINGUEZ/EPA)
Chile's soccer national team coach Marcelo Bielsa (Foto: EDGAR DOMINGUEZ/EPA)

- En av VMs største profiler

Tor-Kristian Karlsen hyller Chiles trener i VM-tipset.

Se VM-bloggen i videovinduet øverst i saken!

- Fra ruinene har Bielsa bygd et friskt ungt lag med dynamiske, raske spillere i de fleste posisjoner. I motsetning til nabolandene liker denne gjengen å ta initiativet i kampene, Bielsas hollandskinspirerte filosofi forutsetter at laget fører kampene, en tankegang som avgjort tilfører soldatene enorm selvtillit.

12. CHILE:
Av mange tippet som en mulig overraskelse i sommer, Chile lanseres som andre søramerikanske nasjon i nedtellingen.

Fartsfylt, offensivt orientert lag som kun scoret færre mål enn Brasil i kvaliken. Fortjenesten til det langstrakte landets suksess gis i all hovedsak til treneren Marcelo Bielsa. Med argentinerens nytenkning og energi har Chile, sist sett i et VM-sluttspill i 1998, klart å gi nytt liv til en fotballnasjon som stirret dypt ned i avgrunnen.

Fra ruinene har Bielsa bygd et friskt ungt lag med dynamiske, raske spillere i de fleste posisjoner. I motsetning til nabolandene liker denne gjengen å ta initiativet i kampene, Bielsas hollandskinspirerte filosofi forutsetter at laget fører kampene, en tankegang som avgjort tilfører soldatene enorm selvtillit. Gruppe H gir landet grunn til optimisme, Honduras skal normalt sett ekspederes greit og nøkkelkampen blir trolig Sveits-oppgjøret. Eneste minus i margen er fraværet av David Pizarro (ble aldri tatt ut etter at han kritiserte Bielsa for et par år tilbake). Roma-spilleren - kanskje verdens mest undervurderte spiller - kunne tilført denne troppen uvurderlig erfaring og klasse.

Veien til VM:
Sterk andreplass, kun et poeng bak Brasil. Til tider uimotståelig offensive og attraktive.

Sannsynlig lagoppstilling
(3-3-1-3) Bravo (27, Real Sociedad/ESP); Ponce (27, Universidad Catolica/CHI), Jara (25, WBA/ENG), Vidal (23, Bayer 04 Leverkusen/GER); Medel (22, Boca Juniors/ARG), Carmona (23, Reggina/ITA), Millar (28, Colo Colo/CHI); Fernandez (24, Sporting/POR); Sanchez (21, Udinese/ITA), Suazo (29, Real Zaragoza/ESP), Paredes (29, Colo Colo/CHI)

Nøkkelspillere:
Ute med en skulderskade langt inn i oppladningen, ingen (lovlige) serum i medisinskapet blir stående urørte i legingen av Humberto Suazo. Real Zaragoza-kruttønna er utrolig sentral for Chile, ikke bare i egenskap av hans taktiske rolle i treeren fremme men også for hans målscorertalent. Landets toppscorer i kvaliken nyter enorm status i hjemlandet. Hurtig, sulten angriper med et litt artig oppsyn: bygd som en tyr, med nakke og brystkasse en cruiservektbokser verdig. Mulig Premier League-spiller neste sesong.

Av flere lekne, øyeattraktive chilenere er Alexis Sanchez selve go’biten. Liten av vekst men ditto stor i tekniske detaljer og blendende finesser, 21-åringen kan få et slags internasjonalt gjennombrudd i Sør-Afrika. Fortsatt noe varierende i prestasjonene, men Udinese-angriperen har nok klasse til at han om ikke altfor lenge vil havne i en større klubb. Kan brukes som ren ving eller supplerende spiss, lynhurtige vendinger, overlegen ballkontroll og lavt tyngdepunkt. Omsetningsevnen foran mål og taktiske valg må fortsatt finpusses. Tenåringstalent som signerte for Udinese allerede som 17-åring.

Bayer 04 Leverkusen-spilleren, Arturo Vidal, kroppsliggjør den spiriten og viljen som bor i dette Chile-laget. Smågal og kort lunte, jo vel, men for en innstilling, tenning og entusiasme! Kan i praksis bekle alle roller i forsvar og midtbane, alltid like offensiv og ivrig uansett hvor han blir plassert. Duellsterk, kjapp i føttene, gjør ting enkelt men alltid effektiv. Komplett spiller med veldig få svakheter (utenom det vulkanske temperamentet).

VILLDYR: Chiles Arturo Vidal. (Foto: HENRY ROMERO/Reuters)
VILLDYR: Chiles Arturo Vidal. (Foto: HENRY ROMERO/Reuters)

Trener:
Marcelo Bielsa fortjener en bok, ikke en fattig paragraf. Siden han tok over Chile i 2007 har argentineren fra Rosario rukket å bli stemplet som sexsymbol, lansert som presidentkandidat (!), tilbudt chilensk statsborgerskap – ja, han er rett og slett en blanding av rockestjerne og Gud. Selv trives den eksentriske treneren – som fikk carte blanche til å revolusjonere hele fotballstrukturen rundt landslagene i Chile – best tilbaketrukket i sin egen bunker hvor han analyserer, skriver, filosoferer og arbeider.

Til avveksling fra andre søramerikanske trenere – generelt kjent for å være lite nytenkende – henter Bielsa ideer fra europeisk fotball, særlig Nederland. En oppfinner, et opplyst menneske med horisonter som også har en personlig agenda i dette VM: å utrydde spøkelsene fra 2002, da han mislyktes i å lede sitt hjemland ut av gruppespillet. OL-gullet to år senere var et lite plaster på såret. Men 2002 gjør fortsatt vondt. En av fotball-VMs absolutt største profiler.

X-faktor:
Marcelo Bielsa. Selvsagt. Med sitt særegne vesen er det treneren som vekker medias oppmerksomhet og nysgjerrighet. Frir spillerne fra unødvendig eksternt press og hans folkeheltstatus gir Chile-delegasjonen et stort populæritetsløft til alles nytelse.

Sjansene:
Chile kunne knapt drømt om en mer gunstig trekning. Honduras og Spania kjenner de godt til og Sveits er absolutt en overkommelig motstander. Bielsas gutter går resolutt inn for andreplassen.