Jon Knudsen (Foto: Solum, Stian Lysberg/Scanpix)
Jon Knudsen (Foto: Solum, Stian Lysberg/Scanpix)

Lang vei tilbake for Knudsen

En stygg leggbeinsskade i 1996 kunne ødelagt karrieren for Jon Knudsen. Drøyt 14 år senere gjør Stabæk-keeperen seg klar for sin 14. A-landskamp.

– Den største seieren i karrieren min, sier Knudsen til NTB når han forteller om hvordan han reiste seg etter den alvorlige skaden han pådro seg for Strømsgodset – mot Stabæk – 12. april 1996.

Knudsen kolliderte med SIF-stopper Kenneth Karlsen. Leggbeinet gikk tvers av, og den tidligere Lillestrøm-reserven fikk en lang, vrien vei tilbake til toppfotballen.

– Jeg var veldig langt nede. En periode var det ledighetstrygd og litt jobbing i en barnehage, sier målvakten der han ettertenksomt og åpent forteller om den karrieretruende skaden.

Han måtte til dansk fotball for å bygge seg opp igjen. Det gjorde han i Midtjylland. Siden 2000 har han voktet Stabæks mål med stort hell.

– Jeg måtte til Danmark for å få klubb. Der fikk jeg gleden tilbake. Jeg hadde en indre tro på at jeg kunne komme tilbake. Med 10-15 eliteseriekamper visste jeg at jeg hadde nivået inne. Det var en del hinder i veien, og jeg lærte mye gjennom en tung treårsperiode, sier 35-åringen.

– Jeg har vært syk i en uke nå. Det er frustrerende å være syk, og det er noe du tar med deg når du er frisk igjen. Jeg kjenner etter, og det er veldig godt å være frisk igjen. Det er ingen tvil om at jeg er privilegert. Jeg opplever en drøm mange har, og det er mange som har fått nettopp denne drømmen knust, sier Stabæk-målvakten.

Nylig forlenget han kontrakten med seriemesterne fra 2008. – Jeg har flere gode år igjen som keeper og håper å utvikle meg i Stabæk samtidig som jeg kan påvirke på landslaget. EM-sluttspillet i 2012 er det store målet, men det handler like mye om det utenfor som på banen. Jeg må vedlikeholde kroppen. Det er den som blir avgjørende, men se på Edwin van der Sar (39) og David James (39). De er fortsatt med og nærmer seg 40. Som keeper kan du holde ut lenge, sier Knudsen.

– Jeg har fått beskjed om at jeg står mot Ukraina. Det var mot dem jeg spilte min tredje landskamp, og det som ble den siste under Åge (Hareide). Vi tapte 0-1 etter et straffespark. Det var ingen god kamp, men vi ønsker revansj mot et lag som har mange gode individualister og som jobber med å samle laget foran EM på hjemmebane, sier Knudsen.

Drillo står med 34 landskamper uten tap på Ullevaal.

– Den statistikken skal vi forlenge. Alle spillerne er klar over den, og ingen vil være på laget som ødela den statistikken. Det er noe spesielt med Drillo. Han er en dyktig trener, men har også den flaksen som gode trenere har. Jeg så hvordan «Drillos» var på 90-tallet og at jeg får muligheten under Drillo tar jeg til meg. Det er stort, sier sisteskansen.

Marerittet fra 12. mai 1996 er glemt. Drømmen lever. Om EM-spill 16 år etter kollisjonen på Nedre Eiker stadion. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2