LIVET ØDELAGT: Ingunn Vier (t.h.) forteller at ulykken ødela livet til henne om mange andre. Pengene er ikke viktige, men at ansvar for overlevende og etterlatte blir erkjent.  (Foto: Kristian Myhre / TV 2)
LIVET ØDELAGT: Ingunn Vier (t.h.) forteller at ulykken ødela livet til henne om mange andre. Pengene er ikke viktige, men at ansvar for overlevende og etterlatte blir erkjent. (Foto: Kristian Myhre / TV 2)

Stevner staten 34 år etter offshoreulykke

En av de etterlatte etter Deep Sea Driller-ulykken i 1976 hvor seks personer mistet livet stevner nå staten for å få billighetserstating.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ingunn Vier forteller at ulykken ødela livet til henne og mange andre. Pengene er ikke viktige, men at ansvar for overlevende og etterlatte blir erkjent.

– De har rett og slett glemt oss. Vi er ingen ting, sa Ingunn Vier da hun sammen med flere andre etterlatte for første gang i 2002 besøkte Fedje og stedet hvor hennes mann og fem andre omkom

Ventet i 26 år

– Det er bittert. Det har ødelagt mye av livet vårt. Mange følelser som vi aldri har fått bearbeide, sa Jan Petterson, som også var med på turen til ulykkessteder for åtte år siden. Hun mistet sin far i riggforlistet.

I 26 år ventet de etterlatte og overlevende etter Deep Sea Driller-forliset på å bli lyttet til og å få vite hva som egentlig skjedde da riggen havarerte i 1976 og seks mennesker omkom. I 2002 tok TV 2 en gruppe etterlatte med ut til Fedje for første gang.

Ting begynte å skje. De overlevende og etterlatte fikk et minnesmerke på øyen nordvest for Bergen.

To år senere vedtok Stortinget en ny gjennomgang av ulykken, men et år etter det kom konklusjonen om å la den første store ulykken i norsk offshoreindustri gå i glemmeboken.

Venter fortsatt

Tre nye år har gått, og Ingunn Vier nekter å akseptere at tragedien skal slettes og at ingen skal stilles til ansvar.

– Jeg har ikke så veldig lyst å sette punktum. Det er akkurat som om det som skjedde ikke har skjedd. Jeg må knipe meg i armen for å vite om det er et mareritt, eller en virkelighet. Dette har krevd helsen min sier Vier til TV 2 Nyhetene.

Hun har nå stevnet staten og krever billighetserstatning på opp til 200.000 kroner. Pengene er ikke avgjørende, men at noen skal ta ansvar og vise hensyn til dem som sitter igjen etter ulykken.

Et verdig punktum

I lenger tid har advokatkontoret til Brynjar Meling arbeidet med saken og de er ikke i tvil om at Vier har et poeng selv om Stortinget avviste saken i 2007.

Advokat Brynjar Meling (Foto: Kristian Myhre / TV 2/)
Advokat Brynjar Meling (Foto: Kristian Myhre / TV 2/)

– Det blir ikke riktig selv om Stortinget har avvist saken. Vi mener at en billighetserstatning er det som gjenstår, og som gjør at det kan settes et verdig punktum i denne saken, sier Meling.

Vinner Vier frem med erstatningskravet sitt mot staten er det klart at både etterlatte og overlevende av de 50 som var om bord ulykkesnatten kan komme til å fremme lignende krav, og Meling er beredt til å hjelpe også dem.