GÅR AV: Madhav Nepal har annonsert at han er villig til å forlate statsministerposten for å bidra til politisk stabilitet. (Foto: Gemunu Amarasinghe/Ap)
GÅR AV: Madhav Nepal har annonsert at han er villig til å forlate statsministerposten for å bidra til politisk stabilitet. (Foto: Gemunu Amarasinghe/Ap)

Nepals statsminister går av for å forhindre krise

Landets midlertidige grunnlov forlenget i tolvte time.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsminister Madhav Kumar Nepal har besluttet å gå av, bekrefter hans talsmann lørdag. Landet har den siste tiden stått på randen av full politisk krise, og de tre største partiene ønsker nå å jobbe fram en maktfordelingsavtale.

Grunnlovskrise

Fredag gikk fristen for å forlenge den midlertidige grunnloven. Maoistene, som kontrollerer 40 prosent av stemmene i parlamentet, nektet å gi sin støtte så lenge Madhav Nepal fra kommunistpartiet UML var statsminister. Landet sto dermed i fare for å stå uten et gyldig lovverk.

LES OGSÅ: Solheim i Nepal: – Krise i fredsprosessen

Maoistene vant valget til grunnlovsgivende forsamling i 2008, og tidligere opprørsleder for maoistene, Pushpa Kamal Dahal (Prachanda) ble landets nye statsminister. Men etter ni måneder falt regjeringen etter uenigheter rundt integreringen av de tidligere maoistkrigerne i landets hær.

Den siste tiden har vært preget av hyppige maoistdemonstrasjoner, og tidligere denne måneden var det seks dagers generalstreik i hovedstaden.

Uløste spørsmål

Som parlamentets største parti er det sannsynlig at maoistene vil stå ved roret i en koalisjonsregjering, men ingenting er sikkert.

– Statsministeren vil møte ledere fra forskjellige partier i løpet av dagen for å diskutere veien videre. Han er uten tvil klar til å gå av. Likevel ønsker han at de gjenstående spørsmålene knyttet til fredsprosessen løses før han går av, sier talsmann Bishnu Rijal til nyhetsbyrået AFP.

I siste liten

Norges miljø- og utviklingsminister Erik Solheim sier til tv2nyhetene.no at det er bra at partene kom til en enighet.

– Nok en gang ble de politiske lederne enige i tolvte time. Det er positivt at den midlertidige grunnloven ble forlenget, og at det skal dannes en samlingsregjering.

Vil maoistene få statsministerposten nå?

– Det er ikke avklart, men de vil jo kjempe hardt for å få det, som det største partiet. Men dette må nepalerne finne ut av. De har hele tiden tatt ansvaret for sin egen fredsprosess, og det skal de også ha i fremtiden. Det er mange utfordringer fremover, blant annet integreringen av maoistsoldatene.

Solheim sier det er sannsynlig at det opprettes et forretningsministerium i påvente av den nye regjeringen.

Statsråden besøkte selv landet sist uke, og hadde samtaler med de politiske lederne.