Matt Le Tissier (Foto: Sky Sports/)
Matt Le Tissier (Foto: Sky Sports/)

Sånn skal det gjøres, England!

Straffekongen Matt Le Tissier håper England unngår straffesparkkonkurranse i Sør-Afrika.

Se intervju og noen velplasserte straffespark fra «Le God» øverst i saken

Matt Le Tissier er av mange regnet som tidenes beste Southampton-spiller. Den elegante midtbanespilleren fikk tilbud i fleng av flere storklubber, men han var i Southampton fra 1985-2002.

Satte 49 av 50 straffer
Han kalles «Le God» og spilte 443 kamper for sin eneste klubb og noterte seg for 161 scoringer. Le Tissier fikk bare åtte kamper for England og han står bokført uten mål for landslaget.

Det Southamton-legende kanskje er mest kjent for er at han «aldri» misset fra straffemerket. Han satte 49 av 50 forsøk i mål. Den eneste straffen han ikke maktet å sette var i 1992-93-sesongen da Mark Crossley reddet.

Men Englands landslagsstjerner er ikke kjent for å være spesielt iskalde fra elleve meter. Det bekymrer Le Tissier og Crossley før VM i Sør-Afrika.

- Det er psykologisk. Vi har slitt med straffespark siden det ble innført. Det ser heller ikke ut som vi har blitt stort bedre. Men vi fokuserer ikke på det positive, for vi ser aldri da vi slo Spania på straffer i EM i 1996. Det må vi se oftere, sier Le Tissier til Sky Sports.

- Det skyldes det mentale
- Hvorfor er England så dårlig på straffespark?

- Jeg tror mye av det skyldes det mentale. Det tror jeg er en stor faktor. Jeg håper de trener mye på det nå, for det har mye å si for selvtilliten at straffene sitter på trening. Man må ha nervene på plass for å sette ballen i mål. Det som har skjedd tidligere kan også påvirke spillerne. Jeg håper det snur, sier Crossley til Sky Sports.

Ståle Solbakken. (Foto: STEFAN ROUSSEAU/AP)
Ståle Solbakken. (Foto: STEFAN ROUSSEAU/AP)

Den tidligere Southampton-stjernen mener det må litt arroganse til for å være en god straffeeksekutør.

- Man må tenke positivt, det er det viktigste for meg. Spilleren som skal ta straffe må tenke at han kommer til å score og være litt arrogant. Det er et skudd fra elleve meter, selvsagt scorer jeg. Det må de tenke.

Tror på finale
Le Tissier tror i hvert fall fem England-stjerner har det som skal til fra straffemerket. Han trekker frem Frank Lampard, Wayne Rooney, Steven Gerrard, Peter Crouch og Gareth Barry.

- Jeg tror ikke vi mangler spillere som kan ta straffespark.

Legenden er også svært optimistisk med tanke på Englands sjanser i Sør-Afrika.

- Jeg tror vi har nok kvalitet til å komme til semifinalen. For å komme videre derfra trenger vi litt flaks og noe ekstraordinært. Kanskje en dommeravgjørelse vår vei? Det er ingen grunn til at vi ikke kan vinne. Jeg holder alle fingrene krysset for at vi skal vinne uten å måtte ut i straffesparkkonkurranse.

Her er noen tilbakeblikk fra Englands mange skuffende straffesparkkonkurranser:

I Frankrike-VM i 1998 sviktet Paul Ince og David Batty fra straffemerket mot Argentina.

SLÅTT UT: Paul Merson spilte for England i VM 1998. Her etter å ha blitt slått ut i åttendedelsfinalen mot Argentina. (Foto: SEAN DEMPSEY/AP)
SLÅTT UT: Paul Merson spilte for England i VM 1998. Her etter å ha blitt slått ut i åttendedelsfinalen mot Argentina. (Foto: SEAN DEMPSEY/AP)

David Batty (Foto: GERARD CERLES/AFP)
David Batty (Foto: GERARD CERLES/AFP)

I EM i Portugal i 2004 gikk det ikke stort bedre for England. David Beckham og Darius Vassell rotet det til i kvartfinalen mot vertsnasjonen.

David Beckham (Foto: MARTIN MEISSNER/AP)
David Beckham (Foto: MARTIN MEISSNER/AP)

 Darius Vassell (Foto: ADAM BUTLER/AP)
Darius Vassell (Foto: ADAM BUTLER/AP)

I Tyskland-VM i 2006 misset Liverpool-duoen Steven Gerrard og Jamie Carragher. Chelseas faste mann fra straffemerket Frank Lampard maktet heller ikke å score.

Jamie Carragher (Foto: ODD ANDERSEN/AFP)
Jamie Carragher (Foto: ODD ANDERSEN/AFP)