BOMMET PÅ STRAFFE: Roberto Baggio bommet på straffespark i VM finalen i 1994. (Foto: ANDRE CAMARA/Reuters)
BOMMET PÅ STRAFFE: Roberto Baggio bommet på straffespark i VM finalen i 1994. (Foto: ANDRE CAMARA/Reuters)

Nå er VM-legenden cowboy og Boca-fan

Roberto Baggio lever det gode liv som cowboy og Boca-supporter i Argentina.

TV 2 Sporten har de siste dagene presentert en rekke ulike VM-legender - og hva de har gjort etter sin karriere.

- Når jeg er på hjemmebanen til Boca og ser kampene, så får jeg bare en helt utrolig følelse inne i meg.

LES OGSÅ: VM-helten gjorde comeback som 50-åring
LES OGSÅ: Fra VM-toppscorer til personlig konkurs

I dag er turen kommet til en helt spesiell buddhist fra Italia.

Den italienske stjernespilleren Roberto Baggio (født 18. februar 1967) blir av mange regnet som en av de beste spillerne gjennom tidene.

Helt på hjemmebane
Baggio fikk sitt definitive gjennombrudd under VM på hjemmbane i 1990.

Baggio scoret to mål i turneringen - og den ene fulltrefferen skriver seg inn i VM-historien som et av de vakreste.

Fra egen banehalvdel driblet Baggio halve Tsjekkoslovakia og satte ballen i mål til 1-0-seier i gruppespillet. Scoringen ble kåret til turneringens fineste mål.

I VM fire år senere scoret Baggio fem mål - alle i sluttspillet. Italia tok seg til finalen mot Brasil, men tapte etter straffesparkkonkurranse.

Baggio skjøt sitt skudd fra straffemerket himmelhøyt over. Men før Baggio misset, hadde både Franco Baresi og Daniele Massaro bommet for Italia.

KLUBBNOMADE: Roberto Baggio vant titler både for Juventus, Inter
  og AC Milan. (Foto: CARLO FUMAGALLI/AP)
KLUBBNOMADE: Roberto Baggio vant titler både for Juventus, Inter og AC Milan. (Foto: CARLO FUMAGALLI/AP)

Kun slått av Romario
Baggio endte som nummer to på toppscorerlisten i turneringen med sine fem mål - men måtte finne seg i å dele «sølvskoen» med Klinsmann, Romario og Kenneth Andersson.

Han ble kåret til turneringens nest beste spiller - kun slått av brasilianske Romario.

Baggio scoret også to mål for Italia i VM i 1998. Dermed ble han den første italienske spilleren noensinne som scoret i tre VM-sluttspill på rad.

På klubblagene hadde Baggio en eventyrlig karriere, og vant titler med både Juventus, AC Milan og Inter. Han avsluttet karrieren etter fire år i Brescia i 2004.

Den italienske legenden stakk av med både Ballon D'Or og FIFA World Player of the Year-prisen etter sine prestasjoner for Juventus i 1993.

Bor i Argentina
Etter at Baggio la fotballskoene på hyllen har han jobbet med en rekke ulike prosjekter.

Han prøvde seg som forfatter, og ga ut sin egen selvbiografi «Una porta nel cielo» (Et mål I himmelen). I boken fortalte han blant annet om sine mange uenigheter med trenerne opp gjennom årene – og hvorfor han ble buddhist.

Siden begynnelsen av 2000-tallet har Baggio jobbet som ambassadør for FN. Baggio har frontet matkultur og jordbruk for organisasjonen.

På sin egen 40-årsdag i 2007 lanserte Baggio sin egen hjemmeside og blogg. Baggio skriver om ting som opptar ham, og svarer hyppig sine lesere på sin blogg.

Baggio tilbringer imidlertid i dag mest tid på sin ranch i Argentina, som han kjøpte for mange år siden.

FN-AMBASSADØR: Roberto Baggio er fremdeles ambassadør for FN.
  (Foto: ALESSANDRA BENEDETTI/AP)
FN-AMBASSADØR: Roberto Baggio er fremdeles ambassadør for FN. (Foto: ALESSANDRA BENEDETTI/AP)

Lidenskapelig Boca Junior-supporter
Den tidligere storspilleren har holdt en lav profil i media. Men i et sjelden intervju med Gazzetta Dello Sport snakket Baggio blant annet om sin store kjærlighet til den argentinske klubben Boca Juniors, som han nå er lidenskapelig supporter av.

- Hvordan jeg ble supporter av Boca? Det er en interessant historie. På en regnfull søndag, satt jeg hjemme i Argentina sammen med en venn og så Boca spille på TV. Stillingen var 4-0 og ble spilt på Bocas hjemmearena, La Bombonera, sa Baggio i det sjeldne intervjuet, og fortsatte:

- På et tidspunkt viste TV-produsentene bilder av Boca-fansen: De danset, de sang, de viftet med flagg og bannere. Det var en usedvanlig lykke. Jeg sa til min venn: «De viser en utrolig evne til å støtte laget når de vinner». Vennen svarte meg raskt: «Roberto, ser du virkelig på kampen? Boca taper jo 0-4!» Fra det øyeblikk av skjønte jeg at Boca-fansen var noe helt spesielt, og det måtte bare bli mitt lag. Når jeg er på hjemmebanen til Boca og ser kampene, så får jeg bare en helt utrolig følelse inne i meg, fortalte en nærmest filosofisk Baggio.

For to år siden spilte Baggio en veldedighetskamp mellom AC Milan og Fiorentina, til støtte for Stefano Borgonovo.

Og tidligere i år feiret den italienske fotballegenden Barcelonas triumf mot Arsenal i Mesterligaens kvartfinale sammen med Barca-stjernene i garderoben.

SPILTE VELDEDIGHETSKAMP: Roberto Baggio. (Foto: FILIPPO MONTEFORTE/AFP)
SPILTE VELDEDIGHETSKAMP: Roberto Baggio. (Foto: FILIPPO MONTEFORTE/AFP)

Avviste Barcelona-rykter
Baggio er en god venn av Barcelonas suksesstrener Pep Guardiola - og har blant annet uttalt at han mener Barca er den eneste klubben som spiller «ekte fotball» for øyeblikket.

- Jeg er glad for at han kom for å se oss, sa Guardiola om sin tidligere lagkamerat i Brescia.

- Han er en veldig god venn av meg og han fikk snakket med spillerne i garderoben etter kampen, opplyste Barca-bossen, ifølge Goal Italia.

Spanske medier spekulerte lenge i om Baggio kunne bli en del av trenerteamet på Camp Nou etter sitt Guardiola-besøk. Men det ble raskt avvist av Baggio, som trives best som cowboy på sin egen ranch i Argentina.

Roberto Baggio scoret 27 mål på 56 landskamper for Italia. Det gjør ham til den spilleren som har scoret fjerde mest for landslaget i Italia.

Se Baggios egen video fra hjemmesiden:

Kilder: Robertobaggio.com, BBC, FourFourTwo, Gazetta.it, Wikipedia, tv2sporten.no, Uefa.com