SA OPP: Åse Slettbakk (t.v.) var ungdomsskolelærer i Tromsø kommune med store arbeidsmengder og lange arbeidsdager. Helt til hun sa opp og byttet jobb. (Foto: Jørn Berger Nyvoll  / TV 2)
SA OPP: Åse Slettbakk (t.v.) var ungdomsskolelærer i Tromsø kommune med store arbeidsmengder og lange arbeidsdager. Helt til hun sa opp og byttet jobb. (Foto: Jørn Berger Nyvoll / TV 2)

Halvparten av lærerne slutter

– Mindre belastende å jobbe på institusjon enn i en alminnelig norsk ungdomsskole, mener Åse Slettbakk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Åse Slettbakk fra Tromsø er en alminnelig norsk lærer. Alminnelig i den forstand at hun velger seg bort fra yrket. For etter tolv år i skolen fikk hun nok.

– Jeg har to små barn og hadde behov for å bruke kveldene og helgene til andre ting enn bare jobb, forteller hun til TV 2 Nyhetene.

– Jeg kjente at jeg måtte endre livsstilen for å makte å gjøre alt jeg hadde lyst til å holde på med, sier hun.

Slites ut

Yrket som gjorde Slettbakk så utslitt var læreryrket. Hun var ungdomsskolelærer i Tromsø kommune med store arbeidsmengder og lange arbeidsdager.

I dag bruker Slettbakk utdanningen sin i en stilling som pedagogisk rådgiver ved Tromsø ungdomssenter, en intitusjon for ungdommer med adferdsvansker.

En jobb hun finner langt mindre belastende enn det å være lærer på en alminnelig norsk ungdomsskole.

Halvparten forsvinner

Tendensen bekymrer Utdanningsforbundet.

– Så mye som opp mot femti prosent av lærerne slutter i løpet av de tre til fem første årene i yrket. Og det er omfattende, sier Thomas Nordgård som er seksjonsleder for Utdanningsforbundet i Troms.

– Vi kan jo i verste fall oppleve at skolene må tilsette ukvalifisert personell for å dekke lærerstillingene i fremtida fordi vi ikke har nok folk, fortsetter han.

– Fordi læreryrket ganske enkelt ikke er attraktivt, konstaterer Nordgård overfor TV 2 Nyhetene.

Fritt vilt

Slettbakk tror det skal relativt få grep til for å gjøre læreryrket attraktivt igjen.

– Å kunne regulere arbeidstida tror jeg er en plass å starte, foreslår hun.

– I dag er man fritt vilt. Man må jobbe døgnet rundt hvis man ikke setter grenser for seg selv, og det trur jeg det er mange som gjør, avslutter hun.