paras (Foto: TV3)
paras (Foto: TV3)

– Folk er smarte nok til å skjønne om de blir lurt

Paradise-gjeng med omstridt «hemmelige prosjekt».

1. juni blir det også lansert en ny auksjon, Sommerauksjonen.no, med hjelp fra fire «Paradise Hotel»-deltakere.

Dette har deltakerne omtalt som sitt «hemmelige prosjekt», blant annet på sine blogger.

Sommerauksjonen.no er tilsynelatende en såkalt øresauksjon, som blant annet bidit og mr123.com.

Auksjonene går ut på å by på et produkt - hvor man bare kan øke budet med noen øre om gangen. Når hvert bud i tillegg koster opp mot 15 kroner, kan det til slutt bli snakk om mye penger for brukeren.

– Kampanjen som teller

– Sommerauksjonen.no har visse likhetstrekk med disse konseptene?

– Det har ingenting med det å gjøre. Dette er Sommerauksjonen.no, og det er den kampanjen som teller, sier Torbjørn Barth i «Paradise Hotel» til «God kveld Norge».

Ifølge informasjon som tidligere lå på auksjonens nettside, skal hvert bud koste ni kroner, og det skal være en abonnementstjeneste. Nå er denne informasjonen fjernet.

Ikke i strid med loven

Dinside.no skrev om fenomenet i for. Auksjonene er ikke på kant med markedsføringsloven så lenge at budene er reelle og at markedsføringen av de solgte produktene stemmer.

– Forbrukeren vet hvor mye en skal betale for budene, den informasjonen står der. Det er klart og tydelig, sa seksjonssjef Frode Elton Haug i Forbrukerombudet til nettsiden.

Haug sa også at det ikke var spesielt relevant hvor vanskelig det eventuelt er å vinne budrunden eller hvor stor fortjeneste selskapet sitter igjen med.

– Hvor stor fortjeneste de har av auksjonen er ingenting vi kan gripe inn mot. Det er informasjonen om hvor mye man skal betale som er sentral for forbrukeren, sa Haug til DinSide.

– Folk skjønner om de blir lurt

Sammen med Helfner Augusto Hotvedt , Victoria Norrman og Carl Eliassen fra realityserien fronter han auksjonen.

– Vi er til dels involvert i dette, litt her og litt der. Jeg kan ikke si hvor mye vi er involvert, det er såpass hemmelig, sier han.

– Tidligere har slike konsepter blitt kritisert, siden man kan måtte ende opp med å betale svært mye for et produkt som er verdt mindre?

– Det er sant nok, det, men det kompanseres ved at du kan by og få ting billig. Du kan for eksempel få en moped til hundre spenn, fastholder Torbjørn.

– Det er greit at man kanskje taper litt her og litt der, men det går opp i opp med at du får veldig, veldig bra deal. Og de som holder på med det og er på auksjonen er de som er ute etter å få en bra deal, legger han til.

– Ikke lotteri

I mange forum på nettet betegnes øresauksjoner som svindel.

Også dagensit.no har tidligere skrevet om lignende auksjoner. I en iPad-auksjon på en norsk øresauksjon var prisen for Apples nye stolthet oppe i 1.048 kroner.

– Reelt sett har imidlertid deltagerne allerede betalt minst 63.000 kroner for iPaden – og det er ingen grunn til at karusellen ikke skal fortsette å spinne. Vinneren er den som sist gir opp å bruke penger på dette, og villigheten til å gi seg blir nok ikke mindre etter hvert som man har «investert» stadig større summer i auksjone, skrev nettstedet.

Lotteritilsynet har vurdert fenomenet, og kommet til at det ikke dreier seg om ulovlig lotteri, selv om det er en grad av tilfeldighet.

– Bra system

Torbjørn tror folk ikke har problemer med å skjønne om - eller når - de blir lurt.

– Folk er smarte nok til å skjønne om de blir lurt eller ikke. Dette er rett og slett et bra system, mener han.

«God kveld Norge» har også vært i kontakt med Carl Eliassen i forbindelse med konseptet, men han ønsker ikke å si noe om det før det lanseres 1. juni.

Får ikke tak i de som står bak

Sommerauksjonen.no er registrert i navnet på selskapet Scratching Heads Web Development ved Tom Henrik Aadland.

«God kveld Norge» var i kontakt med Aadland, men han fastholder at han kun har registrert domenet, og ikke drifter det.

Han ønsker ikke å gi ut informasjon om hvem som står bak, men sier han skal be vedkommende å ringe opp dersom han ønsker det.

Foreløpig har vi ikke fått noen telefon fra vedkommende.

Se gratis videoer fra «God kveld Norge» på TV 2 Play

På Facebook? Følg «God kveld Norge» her

Få de siste kjendisnyhetene på SMS: Send GKN til 1984 (kr. 1,- pr. mld)