VM profilene kaka, Robinho, Rooney, Ronaldo og Messi ligger alle i bollen. (Foto: Scanpix)
VM profilene kaka, Robinho, Rooney, Ronaldo og Messi ligger alle i bollen. (Foto: Scanpix)

- VM er den maksimale opplevelsen

- Jeg tar meg fri i to uker og reiser på hytten for å se VM, sier Jostein Flo.

VIDEO: Se TV 2 Sportens VM-promo i videovinduet øverst i saken!

VM-starten nærmer seg med stormskritt. 11. juni braker det løs i Sør-Afrika.

- Jeg samlet klistermerker og var helfrelst Nederland-fan. Jeg var sikker på at Nederland skulle vinne!

LES OGSÅ: Fra VM-helt til personlig konkurs
LES OGSÅ: Her er alle bruttotroppene
LES OGSÅ: Slik ser du sommerens fotball-VM

Anført av stjerner som Messi, Drogba, Cristiano Ronaldo, Kaká, Villa, Rooney, van Persie og Lahm er det duket for en skikkelig fotballfest.

En hel verden gleder seg til planetens største idrettsbegivenhet.

Og selv om Norge ikke er blant de 32 kvalifiserte nasjonene, er forventningene skyhøye foran tidenes første VM på det afrikanske kontinentet.

- Jeg skal ta meg fri i to uker mens VM pågår, og reiser på hytten for å se alle VM-kampene. Jeg vil ikke bare følge VM som tilskuer, jeg vil også forsøke å analysere litt og få innsikt i hvordan fotballen har utviklet seg, sier tidligere VM-deltaker for Norge, Jostein Flo.

TV 2 Sporten har snakket med et utvalg fotballpersonligheter i Norge om blant annet sine største VM-øyeblikk og hvilket mesterskap som har vært tidenes beste.

Vi spurte dem følgende spørsmål:

1) - Hva er ditt beste VM-øyeblikk?

2) - Hvorfor er VM så fengende?

3) - Hvilket VM mener du har vært det beste?

4) - Hvem vinner gull i Sør-Afrika?

Her er svarene:

Svein Mathisen (Foto: Schrøder, Tor Erik/SCANPIX)
Svein Mathisen (Foto: Schrøder, Tor Erik/SCANPIX)

Svein Mathisen, 25 landskamper for Norge - 327 seriekamper og 106 mål mål for Start i Norges øverste divisjon. Nå sportsdirektør i klubben:

1) - Jeg vil si at mitt høydepunkt er alle de gangene jeg har sett Brasil i VM. Jeg har sett mange, mange VM, og det har alltid vært en spesiell opplevelse å se Brasil spille. De den underholdende fotballen jeg mener fotball skal spilles, sier Matta.

2) - Jeg vil si det har med den såkalte pyramide-effekten å gjøre. Flere hundre millioner mennesker spiller daglig fotball i klubb, i gatene og på løkka. VM er sluttproduktet – eller toppen av pyramiden - det er her verdens beste fotball spilles. Fotball er dessuten et ganske enkelt spill, som alle forstår. Det er ikke kompliserte regler som i rugby. De fleste har et lag de følger og knytter seg til i VM. Det er bare å glede seg, mener han.

3) - Det VM-sluttspillet jeg mener har vært det beste var VM i USA i 1994. Det var et engasjerende og fascinerende VM, med flott fotball og masse mål.

4) - Jeg tror Argentina eller Brasil vinner VM. De har de beste spillerne.

HODEBRY FOR FLO: Strømsgodset og sportssjef Jostein Flo kan risikere å miste hele syv spillere ved sesongslutt.  (Foto: Ulveseth, Birte/SCANPIX)
HODEBRY FOR FLO: Strømsgodset og sportssjef Jostein Flo kan risikere å miste hele syv spillere ved sesongslutt. (Foto: Ulveseth, Birte/SCANPIX)

Jostein Flo, 53 kamper og 11 mål for Norge. Deltok i VM for Norge som spiller både i 1994 og 1998. Er i dag sportslig leder i Strømsgodset:

1) - Selvfølgelig er mine beste VM-øyeblikk de to sluttspillene jeg spilte selv. I 1994 og 1998. Det var en fantastisk opplevelse å spille VM. 1998 ble ekstra spesielt, med tre blad Flo på samme lag og hotellrom i Frankrike, mener Flo.

- 1998 ble ekstra spesielt, med tre blad Flo på samme lag og hotellrom i Frankrike.

2) - For det første fordi det er et svært godt arrangement. Det arrangeres kun hvert fjerde år, har en enorm betydning og prestisje innen idrettsverdenen. Det er ingen klare favoritter – og det finnes alltid noen outsidere til gullet. VM fenger ikke bare en hel verden, det samler hele nasjoner. Det er noe av det mest samlende en nasjon kan oppleve.

3) - Jeg vokste nesten opp med VM, jeg. Det første jeg virkelig husker var VM i 1974. Jeg samlet på klistermerker av spillerne og var helfrelst Nederland, og ikke minst, Johan Cruyff-fan. Jeg var sikker på at Nederland skulle vinne, og veddet en tikrone med en kompis på at de skulle slå Tyskland i finalen. Da Nederland tok ledelsen ble jeg helt gal og løp ut av huset og jublet. Etter at Tyskland hadde snudd til 2-1, gjemte jeg meg i garasjen og gråt. Ellers husker jeg også godt VM i 1978, med Argentinas Mario Kempes og co i spissen.

4) - Jeg tror faktisk at Paraguay kan overraske. I tillegg så kan Elfenbenkysten og Tunisia gjøre det bra. Spania er favoritten for de fleste, men jeg tror både England, Italia og Tyskland med god organisering kan stoppe dem. Jeg tror et europeisk lag vinner, men det er ikke enkelt å si hvilket. Jeg holder imidlertid en knapp på Italia eller Tyskland.

Gøran Sørloth  (Foto: SCANPIX/SCANPIX)
Gøran Sørloth (Foto: SCANPIX/SCANPIX)

Gøran Sørloth, 55 landskamper og 15 mål for Norge. Spilte en kamp for Norge i VM i 1994:

1) - Mitt beste VM-øyeblikk er selvsagt da jeg spilte VM-kampen mot Irland i 1994. Å spille VM er bare den maksimale opplevelsen. Som tilskuer husker jeg best oppgjøret mellom Brasil og Frankrike i 1986, kvartfinalen Frankrike vant etter straffesparkkonkurranse og Zico bommet.

2) - Det er egentlig veldig enkelt å svare på. VM samler de beste nasjonene og de beste fotballspillerne. Det er totalpakken som fenger mest – det finnes alltid interessante outsidere som kan gjøre det bra. Jeg håper vi i Sør-Afrika får se at afrikanske nasjoner kan gjøre det bra. Men da må de organisere seg, og tenke kollektive fremfor seg selv.

3) - Da må jeg si fotball-VM i Mexico 1986. Det var det mest åpne og artige mesterskapet jeg husker. I tillegg var Maradonas herjinger noe helt for seg selv.

4) - Vel. Det er faktisk et veldig godt spørsmål. Men jeg tenkte nettopp litt på det, og kom frem til at Spania må være den største favoritten. De største utfordringene kan bli Argentina og Brasil. Spesielt blir det spennende å se hvordan Milito og Messi fungerer sammen på topp. Maradona som landslagssjef er uforutsigbar, men med de spillerne han har til rådighet så må det bli bra, mener Sørloth.

VIDEO: Se TV 2 Sportens VM-promo i videovinduet øverst i saken!

Hva er ditt VM-høydepunkt? Si din mening i kommentarfeltet under!