John Obi Mikel (Foto: Themba Hadebe/Ap)
John Obi Mikel (Foto: Themba Hadebe/Ap)

Nigeria venter på Mikel

Tor-Kristian Karlsen tror den tidligere Lyn-spilleren blir en nøkkelmann for Nigeria i VM - dersom han blir frisk.

VIDEO: Se Tor-Kristian Karlsens vurdering av Nigeria i videovinduet øverst på siden.

At jeg gir Nigeria fritt leide til knockout-fasen på bekostning av Sør-Korea er blant valgene jeg har aller vanskeligst for å forsvare.

Mye magefølelse, politikk og utenomsportslige faktorer må blandes inn før jeg lander på beina i argumentasjonen over andreplassen i «lottogruppen».

For jeg har egentlig fint liten tro på denne nigerianske utgaven. Rent fysisk står troppen ikke tilbake for noen, men synes det er svært lite eksepsjonelt med dette laget. Dessuten sliter flere spillere med skader i oppkjøringen – blant andre superviktige John Obi Mikel – og jeg er heller ikke sikker på at Lars Lagerbäck er riktig trenerprofil til disse karene eller at svensken i det hele tatt har noe å tilføre. Men likevel aner jeg at ett eller flere afrikanske land skal videre fra gruppespillet i kontinentets eget mesterskap, og om Sør-Korea – som dro nytte av samme effekt åtte år siden – blir ofret til fordel for en afrikansk bror som er like rik på olje som den er på folk, kan det enkelt feies under teppet.

Om noen skulle lure: Elfenbenkysten er på papiret det beste afrikanske laget – langt sterkere enn Nigeria, men de rangeres lavere fordi nedtellingen (de 16 første) tar utgangspunkt i antatt plassering i gruppespillet.

Veien til VM:
Gikk seirende ut av en relativt utfordrende avdeling ved å knuffe vekk stormakten Tunisia (to uavgjort). Vant bronsefinalen i Afrikamesterskapet uten å imponere.

Sannsynlig lagoppstilling:
(4-4-2) Eneyama (27, Hapoel Tel-Aviv/ISR); Apam (23, Nice/FRA), Yobo (29, Everton/ENG), Shittu (29, Bolton/ENG), Taiwo (25, Marseille/FRA); Obasi (23, Hoffenheim/GER), Mikel (23, Chelsea/ENG), Ethuhu (27, Fulham/ENG), Odemwinige (28, Lokomotiv Moskva/RUS); Yakubu (27, Everton/ENG), Martins (25, Wolfsburg/GER)

VIDEO: Se Tor-Kristian Karlsens vurdering av Nigeria i videovinduet øverst på siden.

SNUDDE RÆVEN TIL: Taye Taiwo, som til daglig spiller for den franske toppklubben Marseille, hadde en uheldig dag på jobben. (Foto: STR/EPA)
SNUDDE RÆVEN TIL: Taye Taiwo, som til daglig spiller for den franske toppklubben Marseille, hadde en uheldig dag på jobben. (Foto: STR/EPA)

Nøkkelspillere:
I en bakre firer som virker alt annet enn trygg, står Joseph Yobo frem som den eneste pålitelige skikkelsen. Nesten ingen av de potensielle makkerne kan se tilbake på imponerende sesonger, eller i det hele tatt noe særlig spilletid - utrolig nok har flere av troppens stoppere nesten utelukkende spilt landslagsfotball dette halvåret. Everton-klippen bringer sårt tiltrengt erfaring og lederegenskaper.

Superoffensive Taye Taiwo elsker å storme fremover på banen og gjerne avslutte med den fryktede venstreslegga fra hvilket som helst hold. Potensielt blant de beste venstrebackene i europeisk klubbfotball, men plages av voldsomme humørsvingninger. Nybakt fransk seriemester med Marseille. En VM-attraksjon om han treffer med formen.

På nippet av å bli friskmeldt etter kneoperasjonen, John Obi Mikel, vil møte kamp og treningsrusten til det store mesterskapet (om han i det hele tatt er klar til åpningskampen, ingenting er bekreftet). Usikkerheten rundt hans helsetilstand er selvsagt til stor bekymring, Mikel er lagets store profil og nyter stor respekt blant de 23 utvalgte. Nigeria har bra dekning sentralt på midtbanen, men en Premier League-profils fravær vil man selvsagt merke.

Trener:
I disse Mourinho-tider er det vanskelig å forestille seg en rakere motsetning til The Special One enn Lars Lagerbäck når det kommer til karisma, sjarm og medietekke. For all del, Lagerbäck er en respektert fotballmann i Skandinavia, men når en superlung svenske nær pensjonsalder, i sitt første utenlandsoppdrag, gis ansvaret til å lede «Super Eagles» i et fotball-VM bekreftes teorien om at treneransettelser hos afrikanske fotballforbund neppe gjennomføres med vitenskaplig tilnærming. Lagoppstillingene i treningskampene gjør meg heller ikke trygg på at svensken på femmånederskontrakt har stålkontroll over spillermaterialet.

 Lars Lagerbäck  (Foto: Leon Neal/AFP)
Lars Lagerbäck (Foto: Leon Neal/AFP)

X-faktor:
Overlegen fysikk pluss masse ekstra goodwill og «hjemmehjelp» (Afrika) kan hjelpe Nigeria videre til fase to.

Sjansene:
Gruppe B er som tidligere presisert vidåpen. Avansementsjansene er lottobaserte i denne fascinerende gruppen, men på et eller annet vis både frykter og mistenker jeg at kontinentets mest folkerike nasjon mirakuløst kommer seg med. Med en passiv Lars på benken, selvsagt.

VIDEO: Se Tor-Kristian Karlsens vurdering av Nigeria i videovinduet øverst på siden.