Floyd Landis (Foto: POOL/SCANPIX)
Floyd Landis (Foto: POOL/SCANPIX)

Landis: - Biologiske pass er en vits

Floyd Landis' opplysninger kan avdekke hvordan syklistene manipulerer sine biologiske pass.

Informasjonen Floyd Landis nylig ga til United States Anti-Doping Agency om hvordan syklister har, og fremdeles omgår systemet med biologiske pass, kan få en umiddelbar effekt på idretten ifølge kilder ESPN har snakket med.

Tidlig ute
Ifølge Landis har lag og ryttere med finansielle ressurser visst hvordan man kunne omgå passene allerede før den offisielle innføringen i 2007.

Med nøye planlagte blodoverføringer og mikrodoser av EPO sørget rytterne for at blodverdiene holdt seg stabile, dermed unngikk de topp- og bunn-punkter som ville fått alarmen til å gå.

Den dopingdømte amerikaneren forteller at syklistene lærte å injisere EPO intravenøst, rett i blodårene, i stedet for å sette dosen like under huden.

Det biologiske passet er en vits, og jeg er ganske sikker på at UCI vet det.

Ved å gjøre det på denne måten, kombinert med drypp av saltvannsoppløsning og ved å drikke store mengder vann, viskes sporene av doping vekk.

- Du kan bruke tre til fire ganger kroppens normale EPO-produksjon hvis du injiserer det intravenøst, allikevel er det nesten ingen mulighet for en positiv test i løpet av bare noen få timer. Det biologiske passet er en vits, og jeg er ganske sikker på at UCI vet det, sier Landis.

Ble varslet om tester
Landis forteller også at han og lagkameratene i U.S. Postal-tiden ble varslet om såkalte uanmeldte doping-tester av støtteapparatet i god tid før disse fant sted.

- Vi visste alltid når blod-testerne kom til å være der morgenen etter. Da kunne vi ha posene med saltvannsoppløsning klare og injisere det i løpet av natten.

Han vet ikke hvordan støtteapparatet fikk vite om testene. - Men det var fint at de gjorde det, sier Landis, som legger til at han anskaffet seg dyre apparater for å måle verdiene selv. I tillegg lærte han seg også å gjøre analysene selv med mikroskop.

Bitene faller på plass
Ifølge Michael Ashenden, en australsk fysiolog og bloddoping-forsker som sitter i det uavhengige panelet som kontrollerer de biologiske passene for UCI, kommer Landis nå med en bit av puslespillet som dopingjegerne har vært på utkikk etter lenge: hvordan noen rytteres blodverdier holder seg innenfor relativt stramme verdier - et mønster som er mistenkelig i seg selv, men som ikke gir grunnlag for sanksjoner.

- Vi har visst at de gjør noe, spesielt det siste året. Dette er allikevel gjennomført av en annen verden.

Ashenden har nylig fullført en studie der han injiserte mikrodoser av EPO to ganger i uken over en periode på tre måneder, for så å sjekke blodverdiene ved hjelp av det biologiske passet. "Ingen av dem ga utslag", sier han.

Dr. Don Catlin, en antidoping-forsker som har jobbet frem flere metoder for å avdekke doping, mener utøverne må ha en inngående kunnskap om hvordan dopingen og testene fungerer, og at de åpenbart har stor tro på at metodene de bruker gjør at de ikke blir tatt.

Catlin sier til ESPN at informasjonen Landis nå kommer med vil bli avgjørende for å forstå hvordan syklistene lurer dopingjegerne.