Norsk soldat (Foto: TV 2/)
Norsk soldat (Foto: TV 2/)

Norsk aggresjon skal skape fred

Mer aggresjon skal gjøre norske soldater bedre rustet til utfordringene som venter i Afghanistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Skjold leir i Troms er hæren i full gang med aggresjonsopplæring av norske soldater. For nå skal afghansk aggresjon møte norsk aggresjon.

– Krig og strid er brutalt. Da må vi også trene med høy belastning, sier generalinspektør for hæren, Per Sverre Opedal, til TV 2 Nyhetene.

Treningen skal etter planen senke usikkerheten og øke troen på seg selv. I tillegg skal treningen også hjelpe soldatene når de kommer hjem fra tjenestegjøring og opplevelsene skal bearbeideres.

Vil skape fred

Konfrontasjonene mellom norske soldater og afghanske opprørere blir stadig hyppigere og mer aggressive.

I 2006 klarte deler av en folkemengde på 2000 demonstranter i Meymaneh å ta seg inn i den ytre delen av den norske ISAF-leiren. På innsiden befant det seg 33 norske soldater. Seks av disse ble skadd i opptøyene som oppsto.

Hardtreningen skal gjøre soldatene mer forberedt på utfordringer som dette. Ikke for å skape fiender, men for å skape fred.

– Enhver soldat skal ha viljen til å vinne. Men han skal også ha mot og evne til å stoppe når nok er nok, sier generalinspektør Opedal.

– Beste trening

Enn så lenge foregår treningen på norsk jord, og generalinspektør Opedal er fornøyd med innsatsen soldatene på Skjold legger ned. Snart skal også de ut å kjempe i Afghanistan.

– Det her er den beste treningen en kan ha, sier befalselev Anders Dahler Pedersen til TV 2.

Han er totalt utmattet etter å kjempet seg gjennom «sivile demonstranter» og avvæpnet «fienden».

– Opp mot et stridsmiljø vil du kunne bli testet i de hardest fysisk tenkelige situasjoner. Så da må du ha vært gjennom tilsvarende en gang før, fortsetter han og understreker viktigheten av treningsmetoden.

– Helt i bunnen har vi norske verdier og kravet om proporsjonalitet. Det å kunne håndtere sin egen aggressivitet er avgjørende for hvorvidt vi lykkes i de operasjonene vi driver på med i dag, avslutter generalinspektør Opedal.