Per Sundnes ny
Per Sundnes ny

Per Sundnes anmeldt til politiet: – Han lyver!

Mener «Grand Prix»-generalen har et forklaringsproblem etter avsløringer rundt den hemmelige øglen.

Tirsdag kunne «God kveld Norge» avsløre at Per Sundnes og samboeren Tore Lenngren risikerer straff for å ha en ulovlig, eksotisk øgle hjemme i leiligheten sin i Oslo sentrum.

Nå er både Per og Tore anmeldt av Dyrevernalliansen for brudd på dyrevelferdsloven og ulovlig hold av krypdyr.

«Selv om øglen skulle være død, har det straffbare forholdet funnet sted og er ikke foreldet, jf.strl. paragraf 67 første ledd», skriver Dyrevernalliansen i anmeldelsen.

Blir politisak

Dermed blir dyreholdet en politisak.

– Strafferammen er ett års fengsel, i grovere tilfeller to års fengsel. Det vanlige fra politiets side er å gi bøter i størrelsesorden 10.000 kroner.

Dette sa politiadvokat Christian Stenberg ved Finans- og miljøtjenesten ved Grønland Politikammer om den generelle lovgivningen til «God kveld Norge» fredag.

Live-Kleveland
Live-Kleveland

Vist frem på kjendisfester

Live Kleveland, juridisk rådgiver i Dyrevernalliansen, synes det er alvorlig at øglen etter det «God kveld Norge» vet ble vist frem på kjendisfester hjemme hos «Grand Prix»-generalen.

Hun håper kjendisparet nå blir straffet.

– At øgla til Per Sundnes og Tore Lenngren ble vist frem på fester, er typisk. Mange holder krypdyr mest på grunn av sitt eget image; de bruker dyrene til å tøffe seg med. Andre synes at krypdyr er artige samleobjekter. Uansett er det egoistisk å sette egne behov foran dyret. Er man virkelig glad i krypdyr, holder man dem ikke fanget i en leilighet i Oslo, sier hun.

Har ikke gyldige papirer

Sundnes innrømte fredag dyreholdet, men hevdet at Yemen-kameleonen tilhørte samboeren Tore.

Mattilsynet tok kontakt med samboerparet for å få en redegjørelse - og Sundnes hevdet overfor «God kveld Norge» at Lenngren hadde gyldige papirer på dyret.

Mattilsynet bekrefter nå at Lenngren har fortalt dem at han ikke har papirer på øglen.

Dermed ser det ikke ut til at opplysningene Per Sundnes ga overfor «God kveld Norge» fredag stemmer.

Hevder øglen plutselig døde

Tirsdag hevdet Sundnes' samboer Tore Lenngren at den hemmelige øglen hadde avgått med døden.

Sundnes fortalte det samme til VG Nett, og kunne meddele at døden var naturlig. Da «God kveld Norge» snakket med Sundnes fredag ga han uttrykk for at øglen levde.

Live Kleveland tror Per Sundnes ikke snakker sant om øgle-døden.

– Han har endret forklaring og blitt tatt i løgn, og det svekker troverdigheten. Han lyver om øglen! At kjendiser bryter dyrevelferdsloven gir utrolig dårlige signaler. Sundnes bør tenke på alle de eksotiske dyrene som fjernes fra jungelen og smugles til Europa. Mange dør under innfanging og transport, og for de som overlever venter et liv i glassbur.

Også Øystein Størkersen i Direktoratet for naturforvaltning trekker uttalelsene til Sundnes og Lenngren i tvil.

– Det er en vanlig strategi å gjemme unna dyr når de blir kjent med at myndighetene er på sporet. Det er allment kjent å gjemme unna dyr i reptilmiljøet, men i dette tilfellet hjelper det kanskje ikke. Dyreholdet er kjent og dette blir en politisak, sier han.

La hann-øglen egg?

Per Sundnes forklarte tirsdag til VG Nett at øglen til stadighet la egg. Dette setter Live Kleveland også spørsmålstegn ved.

– De legger egg hele tiden, men de blir ikke fertilisert. Men nå har vi fokus på «Eurovision», sa Sundnes til nettstedet.

«God kveld Norge» har et ferskt bilde av øglen til Sundnes og Lenngren. Reptil-eksperter vi har snakket med påviser at eksemplaret er en hann. Ekspertene sier også at det kun er hunnen som kan legge egg.

– Dette er en stor øgle som blir opp til 60 centimeter hos hannene. Der er en eggleggende art og store kull på opp til 50 til 70 egg legges. Øglen på bildet ser voksen ut, og de blir cirka fem år gamle, sier reptilansvarlig ved Akvariet i Bergen, Remi Andersen.

Live Kleveland sier avl på krypdyr er økende.

– Avl på smuglerdyr er også et problem, og veterinærrapporter viser at eierne ofte påfører dyrene sine sykdom uten å skjønne det selv.

Mattilsynet jobber med saken

Mattilsynet behandler nå saken og ønsker arbeidsro.

– Vi har intet nytt å melde, saken er under vurdering for videre oppfølging. Jeg håper vi har det klart innen uka er over, sier seksjonssjef Oddrun Espelund.

– Er hjemmebesøk aktuelt?

– Det vil jeg ikke si noe om. Vi må få jobbe i fred med saken. Av forskjellige grunner er det ikke så lurt å si noe mer.

Er det aktuelt å reise på overraskelsesbesøk til Sundnes og Lenngren?

– Jeg tror ikke jeg skal si så mye mer om dette nå av hensyn til våre undersøkelser og saken vi ser på.

Øgler har ikke glede av menneske-kontakt

I anmeldelsen fremgår det at Dyrevernalliansen mener hold av eksotiske krypdyr ikke kan sammenlignes med annet dyrehold:

«Utover dette gjelder hensynet til smitte, ettersom de fleste krypdyr er smittet med salmonella. Bakteriene er normalt ikke farlige for friske mennesker, men kan utgjøre en stor helserisiko for personer med nedsatt immunforsvar, og gravide. Bakteriene kan infisere alle overflater dyrene har vært i kontakt med, og overleve i opptil flere måneder».

– Krypdyr har veldig spesielle behov, og er ikke genetisk temmet slik som katter og hunder. De har ikke noen glede av menneskelig kontakt, slik som vanlige familiedyr, sier Live Kleveland.

Tore Lenngren legger på når «God kveld Norge» ringer om øgle-saken. Per Sundnes har ikke besvart våre henvendelser.

Se gratis videoer fra «God kveld Norge» på TV 2 Play

På Facebook? Følg «God kveld Norge» her

Få de siste kjendisnyhetene på SMS: Send GKN til 1984 (kr. 1,- pr. mld)