Nord-Korea

Kan de gjenta bragden fra 1966?

Nord-Korea kom tilsynelatende ut av intet og stormet inn i den asiatiske kvalifiseringen. Der bekreftet de sin rolle som en av Asias potensielle overraskelser.

Etter nesten 30 år i ødemarken har det siste tiåret vært en oppvekking av nasjonens fotballskatter.

Veien til Sør-Afrika 2010
For å nå VM måtte koreanerne gjennom en lang kvalifisering med 16 kamper over 20 måneder. De slo Mongolia lett i den første runden. Til slutt havnet de på andreplass i sin gruppe kun forbigått av sine naboer i Sør-Korea. I finalerundene av kvalifiseringen klarte de å sikre plassen til tross for sterk motstand fra de Forente Arabiske Emirater, Sør-Korea, Iran og Saudi-Arabia.

Stjernespillerne
To tredjedeler av troppen kommer fra hjemlige klubber. FC Rostovs Hong Yong-Jo var i knallform og goalgetteren satte fire scoringer på like mange kamper. Ved siden av seg har han Jong Tae-Se, som kan true ethvert forsvar. Midtbanespilleren Mun In-Guk er mannen som drar laget, mens keeper Ri Myoung-Guks sørget for trygghet bakerst på banen.

Treneren
Trener Kim Jong-Hun var kun ti år da Nord-Korea skrev historie i VM 1966, og nå, 43 år senere, er han mannen som ledet dem tilbake den ypperste internasjonale arena. Da laget stort sett består av hjemlige spillere med lite internasjonal erfaring vil spillestilen bære preg av å være pragmatisk med en defensiv og disiplinert tilnærming.

Se også Tor-Kristian Karlsen vurdere Nord-Korea her

Tidligere VM-deltakelser:
Med sin debut i 1966 marsjerte de umeritterte asiaterne inn til kvartfinale etter å ha slått tungvekterne Italia. I det som regnes som en av klassikerne i VM-historien ble Nord-Korea til slutt 5-3 av Portugal etter å ha ledet 3-0 etter 25 minutter.

År

Arrangør

Hvor langt?

1966

England

kvartfinale