Danmark

Endelig tilbake i det gode selskap.

Etter seks år på bakrommet, er den danske dynamitten endelig klar for å eksplodere på ny under sommerens VM. Spørsmålet er om varene fortsatt er gode nok til å levere i en gruppe som ellers består av Nederland, Kamerun og Japan. Uansett: når Danmark først er med, leverer de alltid. To 16-delsfiner og en kvartfinale er fasit etter tre forsøk.

Veien til Sør-Afrika 2010
Danmark deltok verken i VM i 2006 eller i EM for to år siden. Til Afrika skal de imidlertid, etter å ha tatt seg videre fra dødsgruppen med Portugal og Sverige som argeste utfordrere.

Høydepunktet var definitivt 3-2-seieren i Lisboa, hvor Portugal leder 2-1 etter 90 minutter. På overtid scoret imidlertid gjestene utrolige to gangerog vant. Senere fulgte triumfer mot Malta, Albania og Sverige. Deretter ble det poengdeling hjemme mot Portugal og borte mot Albiania, før Sverige igjen ble slått hjemme. Da var det ubetydelig at Ungarn vant i Parken i siste kamp. Danmark gikk til VM som gruppevinner.

Tidligere VM-deltakelser
Dette er tidligere EM-vinner Danmarks fjerde VM. 16-delsfinale i 1986 og 2002, samt kvartfinale i 1998 er fasit. Seieren i EM kom som kjent i 1992.

Stjernespillere
Daniel Agger (Liverpool), Daniel Jensen (Bremen), Christian Poulsen (Juventus), Dennis Rommedahl (Ajax), Nicklas Bendtner (Arsenal).

Treneren
Morten Olsen er en kjent mann for nordmenn. Dette er hans tiende år som sjef for danskene. Han har tatt Danmark til VM i 2002, samt EM i 2004 - i tillegg til sommerens VM. Tidligere libero som aktiv.

Se også Tor-Kristian Karlsens analyse av Danmark: Mye ansvar på Bendtner

Tidligere VM-deltakelser

År:

Land

Hvor langt?

1986

Mexico

åttedelsfinalen

1998

Frankrike

kvartfinale

2002

Sør Korea/Japan

åttedelsfinalen