Slovakia

Gammel storhet i ny drakt.

Med sin første opptreden i et internasjonalt mesterskap har Slovakia tidligere slitt for å finne tilbake til fotballglansdagene i det gamle Tsjekkoslovakia. Nå er derimot mannskapet blitt et velorganisert kollektiv med beundringsverdige kvaliteter. Deres fremgang kan gi dem grunn til å være optimistiske foran deres reise til Sør-Afrika.

Veien til Sør-Afrika 2010
Slovakia havnet på fjerdeplass i kvalifiseringen til VM i 1998, kom på tredjeplass før VM i 2002, og kom på andreplass før VM I 2006. De har altså fortsatt sin fremgang ved å toppe sin kvalifiseringsgruppe denne gangen. Vladimir Weiss’ menn ble dermed historiske og motbeviste spådommene om at dette ville bli for tøft for dem.

Stjernespillerne
Den solide forsvarspilleren Martin Skrtel, som spiller for Liverpool, har en sentral og viktig rolle på landslaget, mens midtbanespilleren Mark Hamsik både scorer mål for Napoli og gjør en strålende innsats for landet sitt. Stanislav Sestak, som ble toppscorer med seks mål i kvalifiseringen er klar for å fortsette den positive trenden.

Treneren
Vladimir Weiss overtok mannskapet i 2008, etter at forgjengeren Jan Kocian mislyktes i å ta laget til EM i 2008. Med sin sterke personlighet lærte Weiss trenerfaget i Artmedia Bratislava der han ledet den umeritterte troppen til Champions League gruppespill i 2005-06. Sesongen etter fortsatte han sin fremgang med Sataurn Moscow Oblast i Russland, før han gjorde en vellykket retur til Artmedia, med ligatittel som resultat. Det eneste som da gjensto var å få trene landslaget. Med sin suksesshistorie, hvem vet hvor langt han kan lede landslaget?

Se Tor-Kristian Karlsen vurdere Slovakias VM-sjanser her

Tidligere VM-deltakelser
Til tross for at dette er Slovakias første opptreden på den globale scenen, er nasjonens fotballhistorikk uløselig knyttet til det tidligere Tsjekkoslovakia, som deltok i åtte VM-sluttspill. De nådde finalen i 1934, som de tapte 2-1 mot Italia etter ekstraomganger, og finalen i 1962, som de tapte 3-1 mot Brasil. I Italia 1990, kom de blant de åtte beste.

Forøvrig vant Tsjekkoslovakia EM i 1976 og OL i 1980.

År

Arrangør

Hvor langt

1934 som Tsjekkoslovakia

Italia

Finalen (Sølv)

1938 som Tsjekkoslovakia

Frankrike

Kvartfinale

1954 som Tsjekkoslovakia

Sveits

Innledende runder

1958 som Tsjekkoslovakia

Sverige

Innledende runder

1962 som Tsjekkoslovakia

Chile

Finalen (Sølv)

1970 som Tsjekkoslovakia

Mexico

Innledende runder

1982 som Tsjekkoslovakia

Spania

Innledende runder

1990 som Tsjekkoslovakia

Italia

Kvartfinale