brannspillere (Foto: Hommedal, Marit/Scanpix)
brannspillere (Foto: Hommedal, Marit/Scanpix)
Erik Huseklepp og Brann har bare vunnet tre kamper på eget gress denne sesongen. (Foto: Teigen, Trond Reidar/SCANPIX)
Erik Huseklepp og Brann har bare vunnet tre kamper på eget gress denne sesongen. (Foto: Teigen, Trond Reidar/SCANPIX)

- Brann trenger en Eggen-type

Supporterlederen mener Brann trenger en Eggen-type med engasjement, meritter og pondus som trener.

Brann-supporterne reagerer med blandede følelser etter at klubben og Steinar Nilsen ble enige om å gå hver til sitt.

Supporterne synes synd på Nilsen
- Vi føler at spillerne har like mye skyld i det som har skjedd. Nilsen kom til klubben under andre forutsetninger enn han fikk. Spillerne opptrådte vaklende og ga treneren vanskelige arbeidsforhold, sier leder Frode Hellebø i Brann Bataljonen.

Hellebø forteller at majoriteten av supporterne synes synd på Nilsen og føler at treneren gjorde det han kunne med en tynn spillerstall og små ressurser.

- Etter å ha sparket to trenere på to år må klubben se at noe annet ligger bak. Hele systemet i Brann er bekymringsverdig. Vi har sett lenge hvor det bærer. Ledelsen har gjort så mange grep at det er umulig å vite hva klubben egentlig ønsker. Det er flere som burde tatt ansvar for utviklingen Brann har hatt de siste årene, men det er jo alltid slik at en syndebukk tar skylden, sier Hellebø til TV 2 Sporten.

Ønsker Eggen-type
Supporterne har ikke fått allverdens tid til å diskutere hvem de mener bør ta over ansvaret etter Nilsen, men Hellebø er fast bestemt på at klubben må satse langsiktig.

- Vi må vite hvem som er ledige og hva vi har råd til, men kan ikke gå for nødhjelp sånn som Tom Nordlie har stått for flere ganger. Vi må finne sterk leder som også kan lytte til spillerne. Det var kontinuiteten som skapte suksessen under Mons Ivar Mjelde. Brann trenger en Nils Arne Eggen-type med engasjement, meritter og pondus. En slik er ikke lett å finne over natten. I hvert fall ikke når klubben ikke har penger. Lyspunktet må være at VM-pausen gir tid til å få inn en erstatter, sier han.

Hellbø tror ikke bråket den siste tiden har skremt bort potensielle kandidater.

- Å være trener i Brann er en utsatt jobb. Steinar var fersk og hadde ikke det samme presset på seg i Tromsø. Det vil alltid være 100.000 mennesker som har en mening om Brann, men trenerjobben kan fortsatt være attraktiv for dem som vet at de kan snu dette, sier Hellebø.

- Brann ødelegger spillerne
- Dette skjer hvert tiår, så det må være noe galt med systemet. Spillerne presterer ikke når de kommer her. Mange blir ødelagt av å spille i Brann. Martin Andresen var en av få som taklet det. Erik Mjelde storspilte jo i Sandefjord, men har ikke prestert i Brann fordi han ikke vet hvor på banen han skal spille, sier Hellebø.

Han har ingen problemer med å innrømme at han har hatt tre tøffe år som leder for den 12. mann.

- Det har vært tøft. Fredag kveld var forvirrende med mange kontrameldinger, men jeg var ikke overrasket over utfallet etter murringen som var i klubben tidligere i uken. Det ble avgjørende at treneren mistet tillit i spillergruppen. Så gjenstår det å se om spillerne har hørt på det treneren hadde å si. Det er jo ikke lett å lede et lag hvis ikke spillerne gjør som man sier, påpeker Hellebø.

Tilhengerne frykter nedrykk
Nilsens-assistent Rune Skarsfjord skal lede bergenslaget sammen med Patrik Hansson og keepertrener Dan Risnes mot Hønefoss mandag. Tilhengerne håper spillerne bretter opp ermene og vinner til ære for fansen, men frykter at Brann-nedturen er langt fra over.

- Vi frykter at det ikke snur over natten. Se på Fredrikstad som gikk fra 2. plass i Tippeligaen til nedrykk. Spillerne har tatt et valg. De informerte ledelsen om at Nilsen ikke hadde tillit. Nå må de gå i seg selv og samarbeide med treneren. Ellers kan sesongen ende med nedrykk. Det ville vært katastrofalt og satt klubben lysår tilbake i tid, sier Hellebø.

- I de neste kampene møter vi bunnrivaler som må slås, men Brann leverer ofte svake kamper mot dårlige lag. Det blir en tøff oppgave, men spillerne må vise at de hadde rett i at det var treneren som var feil. De må skifte innstilling og spille for fansen. Fyllingen-tapet var dråpen. Kanskje la spillerne flate for å bli kvitt treneren?, undrer supporterlederen.