Serbia

VMs store overraskelse?

Som selvstendig nasjon er Serbia sylfersk, men med fartstid som deler av Jugoslavia og Serbia og Montenegro, er balkanlandet ikke ukjent med hvordan man spiller fotball. Hele ni ganger var landene i VM. Som Serbia & Montenegro var landet med i Tyskland i 2006, men tapte sine tre kamper og røk rett ut.

Veien til Sør-Afrika 2010
I gruppe med Frankrike er det kanskje naturlig å sikte seg inn mot andreplassen. Serbia gjorde det ikke. Etter å ta tapt 2-1 i første møte med stormakten, vant serberne sine fem neste kamper. Frankrike rotet og havnet bakpå. Da Serbia så klarte 1-1 hjemme, lå skjebnen i egne hender i siste kamp mot Romania. Serbia vant 5-0 og gikk til VM som gruppevinner.

Stjernespillere
Nemanja Vidic (Man Utd) utgjør klippen bakerst. Dejan Stankovic er veteran og kaptein, mens Marko Pantelic og Milan Jovanovic utgjør de største truslene på topp.

Treneren
Radomir Antic ledet Zaragoza, Real Madrid og Oviedo før han tok Atletico Madrid til liga- og cupgull i sin første sesong i 1995/96. Deretter trappet han ned, for så å ta over Serbia i 2008. Det har gått smertefritt - så langt.

Se Tor-Kristian Karlsen vurdere Serbias sjanser i VM her

Tidligere VM-deltakelser
Dette er Serbias første VM som selvstendig, men landet har deltatt i ni VM og to EM som deler av Jugoslavia og Serbia & Montenegro.

År

Arrangør

Hvor langt

2006 (Serbia & Montenegro)

Tyskland

Innledende runder