p enova 3
p enova 3

Vant 200.000 kr!

Dette er «Norges kaldeste hus»

Alle husker vi den sprengkalde vinteren som var. Og både strømforbruk og strømregning ble rekordhøye. Derfor satte Enova i april i gang konkurransen «Norges kaldeste hus»

p-enova-1
p-enova-1

Fyrte for kråka

Det er familien Ingrid og Fredrik Aunegård fra Tromsø som vant. De får nå 200.000 kroner for å etterisolere boligen og skifte vinduer.
- Dette var jo fantastisk, var parets umiddelbare reaksjon. Nå skal det ikke bli så gulvkaldt lenger.
Ekteparet Aunegård kjøpte huset i fjor høst, rett før kulda satte inn over hele landet. Da oppdaget de hvor dårlig islolert 60-talls huset deres var.

- Vinduene er av eldre dato. På soverommet legger det seg is i vinduskarmen om natta. En natt vi hadde lagt oss våknet vi plutselig av noen som stod og snakket inne på soverommet vårt... Det hørtes i allefall ut som de stod inne på soverommet. Men det viste seg rask at det var leieboeren som stod ute på trappa sammen med en kamerat og tok seg en røyk. Det sier vel litt om de tynne veggene på soverommet vårt, skrev Fredik i søknaden sin.

Mellom andre etasje og loft er det gjort en dårlig jobb med isolering, noe som fører til et stort varmetap som igjen fører til at takrenner og nedløp fryser igjen på vinteren.

Dobbel lykke!

Paret fikk vite om premien samme dag som de hadde vært på ultralyd. Dobbel lykke med andre ord. Ingrid er 20 uker på vei og termindato er 10.10.10.

- Med disse pengene får vi byttet vinduer og etterisolert huset før babyen blir født, smiler Ingrid.

p-enova-2
p-enova-2

Hadde ikke flere motorsykler å selge...

Seniorrådgiver Roar Hugnes i Enova falt for søknaden til Fredrik Aunegård.

- Dette er et typisk 60-talls hus med dårlig isolering, Noe vi ser over store deler av landet. Det er speselt disse husene fra 60- og 70-tallet som trenger etterisolering, sier Hugnes.

Dessuten hadde ikke Fredrik Aunegårds flere motorsykler å selge; "Da vi skulle gifte oss solgte jeg min første motorsykkel for å finansiere bryllupet. Nå må jeg selge min andre motorsykkel for å finansiere drenering. Da jeg ikke har flere motorsykler og selge, ser det ut som også neste vinter vil innebære knallhard fyring og netter i stillongs! Hadde vært fantastisk om vår førstefødte kunne komme til et hus som ikke er iskaldt!" skrev Fredrik i søknaden.

Enorm respons

I jakten på Norges kaldeste bolig kom det inn 1800 søknader.

- Engasjementet på Facebook har vært høyt fra familier som ville sikre seg stemmer til sitt bidrag, og lokale familier har stått fram i lokalavisa med sin historie., sier Hugnes.

- For Enova har dette gitt et verdifullt fokus på behovet for energieffektivisering av den norske boligmassen. Det er nemlig nå i vår og i sommer man må gjøre de grepene som virkelig monner når kulda setter inn til vinteren igjen.

Les mer: www.enovaanbefaler.no