fattig2 (Foto: Colourbox.com)
fattig2 (Foto: Colourbox.com)

Mange MS-syke får et liv i fattigdom

– Det er dårlig samfunnsøkonomi å ikke tilrettelegge for arbeid, hevder MS-syk økonomiprofessor.

Multippel sklerose, MS, rammer oftest unge voksne. Det er faktisk den sykdommen som gjør flest unge voksne uføre på verdensbasis.

– For mange blir det et liv i fattigdom!

Generalsekretær for MS-foreningen Mona Enstad hevder at mange MS-syke får et liv i fattigdom.
Generalsekretær for MS-foreningen Mona Enstad hevder at mange MS-syke får et liv i fattigdom.
Siden sykdommen rammer rundt 30-årsalderen, har mange ikke rukket å bygge opp en karriere før de blir syke. Dermed havner mange på trygd.

– For mange blir sykdommen begynnelsen på et liv i fattigdom, hevder Mona Enstad, som er generalsekretær i MS-forbundet.

1 av 3 blir uføre

Onsdag er det den internasjonale MS-dagen og i den forbindelse har MS-forbundet gjort en undersøkelse som viser at 1 av 3 MS-syke er uføre. Like mange jobber 50% og resten er i full jobb.

– Undersøkelsen er gjort på nett, så egentlig tror vi tallene er enda verre. Mange eldre svarer jo ikke på nettundersøkelser, forklarer Enstad, som mener langt flere kunne vært i jobb med enkel tilrettelegging fra arbeidsgiver.

En sofa kan være nok

Bjørn Svendsen er førsteemanuansis ved Norges handelshøyskole og MS-syk.
Bjørn Svendsen er førsteemanuansis ved Norges handelshøyskole og MS-syk.
Bjørn Svendsen har levd med MS i 15 år. Som 64-åring er han fortsatt i jobben ved Norges handelshøyskole i Bergen. Han skryter av ledelsen for fin tilrettelegging da sykdommen forverret seg.

– I 2000 gikk jeg ned til å jobbe 50%. Også fikk jeg en sofa på kontoret så jeg kan hvile litt i løpet av dagen. Ofte skal det ikke så mye til for å legge forholdene til rette, mener Svendsen, som er førsteemanuensis ved den kjente handelshøyskolen.

– Dårlig økonomi når folk ikke jobber!

I arbeidets medfør har Svendsen regnet på hva MS-syke koster samfunnet. Og det er ikke trygda som er den største utgiften, hevder han.

– Når folk ikke jobber er det tapt verdiskapning. Om folk bare jobber litt, øker verdiskapningen og det blir en større kake for oss alle å dele, forklarer økonomen.

Se hva overlege Hanne Harbo og generalsekretær i MS-forbundet Mona Enstad svarte i nettpraten under!