ØNSKET: Robert Koren er ifølge hans agent ønsket av ti klubber. (Foto: IAN KINGTON/AFP)
ØNSKET: Robert Koren er ifølge hans agent ønsket av ti klubber. (Foto: IAN KINGTON/AFP)

- Slovenia mangler de store profilene

Men tidligere LSK-kjempe kan lede Slovenia til suksess i VM, mener Tor-Kristian Karlsen.

VIDEO: Se Karlsens vurdering av Slovenia i videovinduet øverst!

Utenomsportslige hendelser har ofte forstyrret Slovenia foran og under store mesterskap. Hjemsendelsen av Zlatko Zahovic fra 2002-VM glemmer man aldri og selv denne gang har VM-idyllen blitt tåkelagt av pengekrangel mellom spillerne og forbundet.

- Forventingene er lave, men samtidig er gruppen man har trukket såpass åpen at man faktisk kan sikte seg mot avansement. Troppen mangler de store profilene og mangelen av klasse på enkelte posisjoner er tydelig - særlig midtforsvaret virker temposvakt.

Bonusbetalingene som var stridens eple er nå visstnok overført riktige bankbøker, men konflikten var av en natur som man gjerne kunne klart seg uten. Uansett har VMs lilleputt - med under halvparten av Norges befolkning - lite å tape i det store fotballselskapet.

Forventingene er lave, men samtidig er gruppen man har trukket såpass åpen at man faktisk kan sikte seg mot avansement. Troppen mangler de store profilene og mangelen av klasse på enkelte posisjoner er tydelig – særlig midtforsvaret virker temposvakt.

Valgmuligheten fremover på banen er også magre. Se imidlertid opp for småspenstige spillere som Valter Birsa og Nejc Pecnik.

Veien til VM:
Slovenia endte på andreplass i den jevne gruppa som blant annet inneholdt Tsjekkia, Slovakia og Polen. Men miraklet var å lempe ut Russland over to kamper i play-off. Russland-kampene viste at Slovenia har både karakter, selvtillit og mental styrke.

Sannsynlig lagoppstilling:
(4-4-2) S. Handanovic (25, Udinese/ITA); Brecko (26, FC Köln/GER), Suler (27, Gent/BEL), Cesar (27, Grenoble/FRA), Jokic (24, Chievo/ITA); Kirm (25, Wisla Krakow/POL), Radosavljevic (31, Larissa/GRE), Koren (29, West Bromwich Albion/ENG), Pecnik (24, Nacional/POR); Novakovic (31, FC Köln/GER), Birsa (23, Auxerre/FRA)

Nøkkelspillere:
Den storvokste, litt keitete spissen Milivoje Novakovic representerer Slovenias største måltrussel. Var nesten bortglemt i bulgarsk fotball da FC Köln sjansekjøpte spilleren i et januarvindu noen år tilbake. Innen uker ble han en kulthit blant sitt nye publikum da han bidro sterkt til å skyte tradisjonsklubben tilbake til 1. Bundesliga. Ikke like stor suksess den siste sesongen (kun 6 ligamål i 2009/2010), men hans oppofrende, fysiske spillestil går aldri av moten.

Mellom stengene finner vi Balkans beste keeper, Samir Handanovic. Med snart 40 landskamper for sin lave alder, er Udinese-keeperen allerede en moderne legende i fotballhistorien til det vesle landet. Ofte koblet til Serie A-toppklubber og om han ikke gjør noe helt galt ender han trolig opp i en større klubb en Udinese. Fantastisk på streken, uredd og aggressiv. Kan til tider minne om en håndballkeeper. Søskenbarnet, Jasmin, er andrekeeper i troppen.

Robert Koren  (Foto: ADRIAN DENNIS/AFP)
Robert Koren (Foto: ADRIAN DENNIS/AFP)

Som alle husker gjorde Robert Koren godt fra i seg i norsk fotball. Selv om han er ofte er lagkaptein nyter han kanskje ikke like høy standing i hjemlandet som i Norge. Spiller noe dypere i banen enn han gjorde i LSK og i West Bromwich. Kontrakten med sistnevnte klubb blir ikke fornyet, VM-sluttspillet blir et kolossalt utstillingsvindu for den smarte, tekniske midtbanespilleren.

Trener:
Et relativt ubeskrevet blad utenfor landegrensene, Matjaz Kek har gått gradene i det slovenske fotballforbundet til han havnet i toppstillingen. Tidligere også trent serielaget Maribor til gode resultater. Hardtarbeidende, praktisk trener.

Uvanlig at Middelhavsland velger en uprofilert trener til landslagsjobben.

VIDEO: Se Karlsens vurdering av Slovenia i videovinduet øverst!

TRENER: Matjaz Kek leder Slovenia. (Foto: NATALIA KOLESNIKOVA/Afp)
TRENER: Matjaz Kek leder Slovenia. (Foto: NATALIA KOLESNIKOVA/Afp)

X-faktor:
Som alle Balkan-nasjoner kan Slovenia spille fotball. Spillerne er dyktige til ballbesittelse og som Italias gode nabo har de i tillegg kynisk fiber som kan hjelpe når ting presser seg til. Blir definitivt ikke kasteballer.

Sjansene:
At Slovenia treffer England i siste kamp er trolig en stor fordel. England vil etter all sannsynlighet ha sikret avansement og legge inn hvileskjær i den betydningsløse tredjekampen. Slovenia bør være sterkere enn Algerie, mens det er utrolig lite som skiller de grønnkledde og USA.

VIDEO: Se Karlsens vurdering av Slovenia i videovinduet øverst!