A picture taken on July 9, 1950 shows Swedish goalkeeper Kalle Svensson (Foto:  /Afp)
A picture taken on July 9, 1950 shows Swedish goalkeeper Kalle Svensson (Foto: /Afp)

1950 - Brasil

Tidenes VM-skrell?

1950-VM ble arrangert i Brasil, men det var en nabo som stakk av med gullet. Uruguay befestet sin posisjon som maktfaktor i sør-amerikansk fotball ved å slå vertslandet i finalen.

Gruppespillet
Brassene ladet opp med å bygge verdens største fotballstadion, Maracana, for å skape den perfekte ramme for VM-gull. I stedet sto Uruguay for en av tidenes største overraskelser i et sluttspill.

Mesterskapet besto kun av grupper, men i siste kamp skulle mye skje om ikke vinneren av Brasil – Uruguay også tok pokalen. Brassene klarte seg med ett poeng, Uruguay måtte vinne.

Og gjorde det.

Finalen
Friaca sendte 200 000 tilskuere på Maracana til himmels etter sidebytte, men gudene hadde mer i ermet. Juan Schiaffino og Alcides Ghigghia scoret målene som stilnet festen fullstendig. VM-pokalen fikk en overraskende ny eier, etter å ha ligget i en skoeske under sengen til FIFAs visepresident Ottorino Barassi i en årrekke.

Mesterskapet var likevel ikke uten riper i lakken. Flere europeiske stormakter, deriblant Frankrike, samt Argentina, boikottet mesterskapet grunnet enorme reiseavstander underveis. Skottland takket nei, sammen med Tyrkia. India ville bare delta om de fikk spille uten sko. Sverige reiste imidlertid og slo ut selveste Italia, selv uten sine beste spillere.

Det må nevnes at også italienerne stilte svekket etter en flykatastrofe som drepte 19 Torino-spillere. England ble ydmyket i sitt første VM. Rapportene ville ha det til at oppladningen hadde vært under enhver kritikk. Så sikre på seier var tabloidene, at 0-1-tapet for USA passerte som skrivefeil. I morgenavisen sto det 10-1-seier på trykk. Exit fra turneringen fulgte etter samme sifre mot Spania.

I andre fase vant Brasil 7-1 over Sverige, toppscorer Ademir med fire av dem. Finalen ble sett på som en formalitet. Lokale myndigheter hang opp pynt før finalen og avisene lå allerede klare. Så kom sjokket. 1-0 ble til 1-2. Alcides Ghiggia landshelt i Uruguay, som vant sitt andre og hittil siste VM.

England and Wolverhampton Wanderers goalkeeper Bert Williams 1950 (Foto: Ukjent/AP)
England and Wolverhampton Wanderers goalkeeper Bert Williams 1950 (Foto: Ukjent/AP)