Diego Maradona (Foto: CARLO FUMAGALLI/Ap)
Diego Maradona (Foto: CARLO FUMAGALLI/Ap)

1986 - Mexico

Tidenes fotballfest?

VM i Mexico i 1986 regnes av mange som tidenes beste.

Gruppespillet
Argentina slo Tyskland i en vanvittig femmålsfinale, med Frankrike på tredje. Maradona fikk gullballen, Gary Lineker gullskoen og Enzo Scifo ble kåret til turneringens beste unge spiller. Det sier litt om kvaliteten i tidenes andre VM arrangert i Mexico.

Både under og etter mesterskapet ble paralleller dratt mellom Maradona og brasilianske Pele, så dominerende var den lille argentineren. Statistikken sier fem mål og fem målgivende for den nåværende landslagstreneren. Utvilsomt er det to av dem – begge mot England – som står igjen som fotballhistoriens kanskje største øyeblikk – på godt og vondt.

På Azteca Stadium scoret legenden først med Guds hånd, ragende over en forfjamset Peter Shilton, før han tre minutter senere fulgte opp med å løpe over hele banen og sende Argentina til finalen.

Magisk for de blåhvite, tragisk for helhvite England, hvor stjernespiss Gary Lineker scoret seks turneringsmål til liten nytte. Ett av dem mot Argentina, men Maradonas magi kunne ikke hviskes bort.

For Norden sto Danmark frem som fantastiske ambassadører. Tre strake seirer, deriblant mot selveste Vest-Tyskland, ga grobunn for kallenavnet ”dansk dynamitt”. Michael Laudrup og Preben Elkjær ble verdensikoner, selv om det ble bråstans I 1-5-tapet for Spania i 16-delsfinalen. Emilio Butragueno puttet hele fire ganger i nedsablingen.

1986-VM ble som første mesterskap kjørt uten et andre gruppespill. I stedet gikk man rett på utslagsfasen. Det ble en umiddelbar publikumsfavoritt. Belgia overrasket ved å slå Spania ut på straffer, men var sjanseløse mot Argentina i semi.

Tyskland senket Frankrike, som tok seg til de fire siste ved å nedsable Brasil i en sagnomsust kvartfinale. Platini og Careca puttet, før førstnevnte bommet i straffekonken. Frankrike tok seg likevel videre, takket være redning fra Joel Bats. Til finalen kom de imdilertid ikke.

Nok engang ble tyskerne for sterke i en semifinale.

Finalen
Fullstendig klar over trusselen ved navn Diego Armando, la germanerne frimerke på stjernen i finalen. Men selv ikke Lothar Matthäus kunne holde på Maradona i 90 minutter. Rett før slutt slo han igjennom Jorge Burruchaga, som avgjorde til 3-2.

Argentina var for andre gang best i verden.

World Cup 30 June 1986 (Foto: Scanpix/AFP)
World Cup 30 June 1986 (Foto: Scanpix/AFP)