Politimann i Sør Afrika. (Foto: SIPHIWE SIBEKO/Reuters)
Politimann i Sør Afrika. (Foto: SIPHIWE SIBEKO/Reuters)

Øker terrorberedskapen under VM

Etter Al-Qaidas planer om angrep på Danmark og Nederlands VM-lag.

Pretoria (TV 2 Sporten): Myndighetene, ambassadene og spillerhotellene i Sør-Afrika fikk seg alle en støkk da to terrorister fra Al-Qaida som planla å angripe Danmark og Nederlands VM-lag nylig ble arrestert.

- Det er klart at man ser jo alltid alvorlig på trusler mot dansker og danskers sikkerhet. Det opptar oss og vi har gjort oppmerksom på vår hjemmeside at dette er en del av virkeligheten her nede, sier Danmarks ambassadør i Sør-Afrikas hovedstad Pretoria, Dan E. Frederiksen til TV 2 Sporten.

Har laget reiseveiledning
Han vektlegger nå at fokuset på sikkerhet blir større.

- Vi har allerede en reiseveiledning om hvordan man skal forholde seg til å være turist i Sør-Afrika - denne har vi nå skrevet om. Vi har vært nødt til å gjøre folk oppmerksomme på at det nå er militante islamistiske hjemmesider som man de siste par månedene har kunnet lese oppfordringer til at det nå var muligheter til å angripe dansker her nede. Dansk politi vil være til stede her nede under mesterskapet, og det samme vil etteretningsstjenesten, sier Frederiksen, som tror det kommer i underkant av 5000 danske supportere til VM-landet.

Nervøse
Nesten vegg i vegg med danske ambassaden i Pretoria ligger den norske.

- Jeg tror de danske naboene tar dette på samme måte som oss; forholder oss til den aktuelle situasjonen og finner ut hva den offisielle trusselen er, sier May-Elin Stener, Chargé d'Affaires ved den norske ambassaden.

- Føler dere nerven?

- Så klart vi gjør det.

Den norske ambassaden forventer rundt 3000 besøkende nordmenn under sommerens fotball-VM.

- Vi har til vanlig en konstant beredskap, men under VM øker vi den.

- Er det naivt å tro at det ikke vil skje noe med noen nordmenn under VM i Sør-Afrika?

- Vi planlegger alltid at det oppstår situasjoner.

Hotellansatte kurset
Det gjør de også ved campen hvor de engelske stjernene skal bo.

Les også: Al-Qaida truer med å sprenge stadion når England møter USA

- Vi har virkelig satt oss inn i situasjonen når det gjelder sikkerhet. Alle ansatte har fått kurs i hvordan landminer ser ut, hvordan bombekofferter ser ut - og hvordan vi skal behandle disse om det blir oppdaget, forteller hotellsjef Paulo Marchio ved Bafokeng Sport Campus til TV 2 Sporten.