sumo_den_grusomste_reisen
sumo_den_grusomste_reisen

En ekte eventyrer

Hva får en nordmann til å dra på ekspedisjon gjennom Sør-Afrika i en oppblåsbar kano?

Helge Hjelland har syklet verden rundt, inkludert å krysse Sahara på sykkel. Han har krysset USA på rollerblades og forsert hele Nigerfloden i en gummibåt med påhengsmotor.

Nå har han padlet seg gjennom Sør-Afrika i en oppblåsbar kano.

En ekte eventyrer

«Den umulige reisen» er en dramatisert videodagbok fra eventyreren Helge Hjellands ekspedisjon gjennom VM-aktuelle Sør-Afrika i en oppblåsbar kano.

Hjelland er hovedkarakter og fotograf, og en eventyrer med flere store ekspedisjoner bak seg. Som eventyrer opererer han fra selskapet Globetråkk og han har verdensrekord i å sykle verden rundt på kortest tid.

Helge har også gått Amerika på tvers på rulleskøyter, krysset Nordsjøen i gummibåt og syklet alene gjennom Sahara ørkenen. Han har skrevet flere bøker om sine ferder, og vil også gi ut bok fra kanoturen.

umuligreise
umuligreise

Episode 1, søndag 23.mai

Høyt oppe i Drakensberg-fjellene springer Sør-Afrikas lengste elv, den mektige Orange River ut mot ørkenen og Atlanterhavet i vest. Mot øst kaster Tugela elven seg ned verdens nest høyeste fossefall mot tropene og Det Indiske hav. Elvene renner gjennom et tverrsnitt av Sør-Afrikas kontrastfylte kultur og historie preget av rasekonflikter.

Her er Helge vår guide, som sammen med sitt reisefølge, den sør-sudanesiske papirløse flyktningen Joseph, reiser gjennom det lutfattige Lesotho hvor mange har bosatt seg etter å ha blitt ført på flukt fra hvite grunneiere, for deretter å møte den hvite boerbastionen i Orania der ingen svarte har adgang.

Forskjellene er store og svært synlige og de må ha hjelp fra rike og fattige langs ruten for å fullføre sin drøm; å krysse Sør Afrika på de to elvene.

– Jeg tror det er mulig å følge elveleiene, men da må jeg finne ut hvordan jeg kan fire meg ned verdens nest høyeste fossefall; Tugela Falls, sier Helge.

Med seg på reisen får han Joseph, en illegal flyktning fra Sør-Sudan. Sammen reiser de gjennom et Sør-Afrika som strever med å komme seg ut fra skyggene av apartheid.

Episode 2, søndag 30.mai

For å følge elveleiet vestover må Helge reise gjennom Lesotho, landet som tok imot politiske flyktninger fra Sør-Afrika under apartheid regimet.

Når han endelig kommer seg inn i Sør-Afrika får han atter en gang med seg den Sør-Sudanesiske flyktningen Joseph. Nå reiser de sammen innover i de hvite boerbastionene, som fremdeles holder fast ved raseskillet.