Stig Hansen hos Tromsø Sjøsenter (Foto: Vidar Dons Lindrupsen, nordlys.no ANB)
Stig Hansen hos Tromsø Sjøsenter (Foto: Vidar Dons Lindrupsen, nordlys.no ANB)

Sola gjør folk båtyre

Båtforhandlerne merker at sola skinner!

- Nå har det gått i ett siden i morges. Nå fikk jeg akkurat inn en ordre, forteller daglig leder ved Maritim Center AS i Tromsø, Asle Olaussen til avisa Nordlys

Ute skinner sola, og han har akkurat lagt på telefonrøret når vi kommer.

Både det fine været, og at finanskrisa har roet seg ned gjør at folk handler båt.

- Været virker inn. I tillegg er interessen stigende etter finanskrisa. Vi merker forskjell fra de to forrige sesongene, forteller Olaussen.


SE FLERE BÅTBILDER: Båtsesongen er her


Merker godværet

Hos Biltrend er de av samme oppfatning.

- Nå er det meldt 20 grader i helga, og da kan vi nok forvente oss en oppsving på tirsdag. Vi merker godt vær med en gang, sier selger ved Biltrend, Odd-Espen Antonsen.

Odd-Espen Olsen hos biltrend.  (Foto: Vidar Dons Lindrupsen )
Odd-Espen Olsen hos biltrend. (Foto: Vidar Dons Lindrupsen )

Også han merker at interessen er større i år enn den har vært de to foregående sesongene.

Stabilt

På Tromsø Sjøsenter legger de ikke merke til verken finanskrise eller godvær.

- Vi har et jevnt sig. Etter påske begynner interessen, det gjør den hvert år. Det er helt perfekt, forteller daglig leder Stig Hansen.

De selger kun mindre båter, og har heller ikke merket noen forskjell i hva folk er interessert i.

- Den der borte med den røde kalesjen er vår desiderte bestselger. Den er en typisk tur og fiske båt. At den har et lite hus er kjekt her nord, sier Hansen

Vil til skjærgården

Hos Biltrend er sesongens tendens skjærgårdsjeeper.

- De har jo ganske store motorer, så man får litt fart, og så husker kanskje folk fjorårets gode sommer, og vil ikke ha lukkede båter, sier Odd Espen Antonsen.

Båtene de selger mest av på Biltrend ligger i prisklassen fra 300.000-400.000 kroner, men de selger også dyrere båter. Nå har de nettopp fått inn en ny stor båt som han omtaler som smykkeskrinet.

- Den er robust, og har både god plass og alle fasiliteter. Den er også veldig lett å kjøre, sier Antonsen.

Båten styres med en joystick.

- Så denne kan alle gå ut med, sier Antonsen.

Styringssystemet kom for et par tre år siden. Båten koster nesten 2,5 millioner men Antonsen føler seg trygg på at det finnes kjøpere til den.

Det har allerede vært folk som har spurt etter den. Jeg håper de får solgt den til noen i området, sier Antonsen.

Utvider sesongen

Hos Maritim Center selger de mest av båter fra 200-350.000. De har merket de en annen trend enn Biltrends økte salg av skjærgårdsjeeper.

rød-båt (Foto: Vidar Dons Lindrupsen )
rød-båt (Foto: Vidar Dons Lindrupsen )

- Nå har det kommet en del nye modeller som ikke er så store, men har lukkede hus. De er perfekte her i nord, og gjør at man kan utvide sesongen litt både på våren og på høsten. De er også selvlensende. Om man har holdt på med fisk er det derfor bare å kaste noen bøtter vann i den og gjøre den rein, så finner vannet veien ut selv. Denne trenden ser vi også i andre land, sier Olaussen.

Men vil man ha en bestemt båt kan man bli nødt til å vente.

- Alle importører har holdt igjen på grunn av finanskrisa de siste to sesongene. Derfor finnes det ikke like mange båter på lager. Selger vi ut er det ikke bare å få opp tre til, det kan ta tid, sier Olaussen.

Nå er det meldt 20 grader i helga, og da kan vi nok forvente oss en oppsving på tirsdag, sier båtselger ved Biltrend, Odd-Espen Antonsen

Sesong hele året

På småbåtkaia i Tromsdalen var flere i gang med å pusse på båtene fredag formiddag. Inne i båten Carmen holdt Gudmund Barosen på med vårrengjøringa.

– Nå har jeg service på den. Sjekker at alt fungerer. Man kan jo si at det er en vårrengjøring, men jeg har sesong hele året, forteller han.

Han bruker båten et par ganger i måneden gjennom hele året. På vinteren litt skjeldnere, og på sommeren litt mer.

– Men jeg har to voksne sønner som får låne den mye på sommeren også, forteller han. På helligdager og i ferier er båten ofte på vannet.

– Til St.Hans og slike anledninger er vi alltid ute, forteller Barosen.

Han har holdt på med båt i mange år. Han hadde et opphold da barna var små, men de siste åtte årene har han hatt båten. For det meste er han på små turer, men det hender han tar langturer for eksempel til Nordland.

– Hvorfor båt?

– Jeg trives på sjøen. Det er veldig avslappende å kunne ta med seg avisa og sette båten på autopilot. Med båten kommer vi oss også til plasser vi ikke ville besøkt ellers. Holmer og skjær i nærområdet som man ikke når med bil, sier han.

– Hvor kom navnet Carmen fra?

– Vi hadde avstemning i familien, smiler Gudmund.


Fler bil og motorsaker fra nordlys.no finner du her: