Foto: Scanpix (Foto: Åserud, Lise, © jk)
Foto: Scanpix (Foto: Åserud, Lise, © jk)

De er små og blå og 484.970 bileiere får dem ikke

...nei, det er ikke smurfene det er snakk om. Les hvorfor.

De ble innført tilbake i 1993 - og siden har vi bilister fått nye klistremerker tilsendt i posten hvert år. Som vi så etter beste evne har festet på skiltene våre.

Statens Vegvesen starter i disse dager utsendingen av årets utgave. 2, 3 millioner kjøretøyeiere vil motta oblatene fra nå og ut juli. Nesten 500 000 kjøretøy får ikke tilsendt oblat før ulike forhold er rettet opp. Årets farge er blå!

- Vi bruker hele sommeren på en av landets mest omfattende og kompliserte masseutsendelser. Over 2,7 millioner norske kjøretøy må ha festet oblatene innen 14. august for å vise at alt er i orden, sier Heidi Øwre, leder for kontor for kjøretøyregistrering i Statens vegvesen.

Fra nord til sør

Utsendelsene starter med de høyeste postnumrene. Publikum i vår nordligste landsdel vil dermed få oblatene først, og østlendingene aller sist.

- Alle kjøretøyeiere som vet at de har alt i orden kan ta det med ro fram til slutten av juli. Men da er det på tide å kontakte en av Statens Vegvesens Trafikkstasjoner for å høre når oblaten kommer, sier Heidi Øwre.

Alt i orden

For å få oblaten automatisk tilsendt må årsavgift og forsikring være betalt. I tillegg må kjøretøyet ha godkjent EU-kontroll og ikke være begjært avskiltet.

484.970 biler får ikke oblat:

302.329 er skyldig årsavgift

183.086 har ikke godkjent EU-kontroll

103.421 er uten forsikring

19.976 er meldt stjålet

59.948 er solgt og ikke omregistert

Sjekk når din bil skal ha EU-kontroll her:

- Vi oppfordrer alle etternølere til å få orden på disse forholdene hurtigst mulig. Erfaringmessig ordner de fleste opp sine forpliktelser i løpet av sommermånedene, og får oblatene i posten mot slutten av sommeren, sier Øwre.

14. august klippes skiltene

Avskiltning av kjøretøy med feil oblat starter ikke før 14. august. Alle oppfordres uansett til å sette på oblatene så snart de mottar dem i posten.

- Er det en avskiltbegjæring på et kjøretøy, blir skiltene tatt i kontroll uavhengig om den har riktig oblat eller ikke, sier Heidi Øwre i Statens vegvesen.

Husk å sjekke EU-kontrollen!

I år varsles kjøretøyeiere om tidspunkt for EU-kontroll gjennom oblatutsendingen. Alle bileiere må sørge for å gjennomføre kontrollen i tidsrommet som står i rubrikken oppe til høyre ved siden av oblatene.

– Dette grepet gjør vi for å spare kostnader og miljøet, vi slår sammen to masseutsendelser og håper vi dekker publikums informasjonsbehov på en mer effektiv måte, sier Øwre.

Årets oblater kan bli de aller siste. Les hvorfor: