Otto Rehhagel (Foto: SERGEI GRITS/AP)
Otto Rehhagel (Foto: SERGEI GRITS/AP)

Karlsens vurdering av Hellas

Tor-Kristian Karlsen vurderer VMs 27. beste nasjon.

27. Hellas

Nedtellingens første europeer: EM-vinnerne fra 2004 sliter på de fleste arenaer for tiden, og selv ikke i Sør-Afrika kan jeg se at den gjeldskvalte nasjonen vil finne mange lyspunkter.

Gruppe B (for øvrig nesten en kopi fra 1994, også den gang traff Hellas både Nigeria og Argentina - grekerne endte med null i poeng og målprotokoll) fremstår som kanskje den mest åpne i mesterskapet (mye på grunn av flopp eller fiasko-opplegget til Argentina), men grekerne blir uansett ingen kasteball.

Otto Rehhagels mannskap tropper opp med sine typiske ferdigheter og karaktertrekk: de er store, robuste, fysiske og kan drepe hvem som helst på dødballer. Grekerne vil også kunne dra nytte av den tallrike greske kolonien i Sør-Afrika (cirka 20.000) som vil gå mann av huse for å følge sine helter.

Veien til VM
Andreplass i en ganske svak kvalikgruppe (Sveits foran, Latvia bak), men 1-0 seieren over Ukraina i play-off oppgjøret i Donetsk (0-0 i Athen) var betegnende for den barske mentaliteten som man finner i denne troppen.

Sannsynlig lagoppstilling
(4-3-3):
Tzorvas (27, Panathinaikos/GRE); Vyntra (29, Panathinaikos/GRE), Kyrgiakos (30, Liverpool/ENG), Moras (28, Bologna/ITA), Spiropulos (26, Panathinaikos/GRE); Tziolis (25, Siena/ITA), Katsouranis (30, Panathinaikos/GRE), Karagounis (33, Panathinaikos/GRE); Salpigidis (28, Panathinaikos/GRE), Gekas (29, Hertha Berlin/GER), Samaras (25, Celtic/SCO)

Hellas (Foto: LOUISA GOULIAMAKI/Afp)
Hellas (Foto: LOUISA GOULIAMAKI/Afp)

Nøkkelspillere
I en hær uten internasjonale stjernespillere finner vi tre rutinerte ringrever i offiserrollene. Georgios Karagounis - som noen kanskje husker fra Benfica og Internazionale - har storsuksess i Panathinaikos helt på tampen av karrieren.

En noe omstendelig playmakertype av gammelt merke, likevel av stor betydning for Hellas både på bane og i garderoben.

Georgios Karagounis (Foto: SERGEI SUPINSKY/AFP)
Georgios Karagounis (Foto: SERGEI SUPINSKY/AFP)

Kultspiller for noen, latterobjekt for andre; Liverpool-stopper Sotirios Kyrgiakos trer frem som en vital brikke i lagets bakerste ledd. Otto Rehhagel har aldri krevd for mye av sine forsvarsspillere bortsett fra at de skal kunne forsvare seg – etter alle kunstens regler.

Således passer Kyrgiakos pent inn i denne filosofien; last man standing er gjerne den hodesterke og nærkampsvillige kolossen.

Sotirios Kyrgiakos (Foto: Tim Hales/AP)
Sotirios Kyrgiakos (Foto: Tim Hales/AP)

Måltørken til sine angrepsspillere vil helst sikkert bekymre Rehhagel. Ingen av de offensive spillerne i troppen har markert seg med spesielt stort scoringsutbytte denne sesongen i klubbkontekst, men Theofanis Gekas var tross alt toppscorer i hele Europa-delen av VM-kvaliken (10 mål).

Utleid fra Bayer Leverkusen til Hertha Berlin denne vårsesongen, hvor hans seks fulltreffere ikke var nok til redde laget fra nedrykk. På sitt beste en arbeidsvillig, hodesterk møtespiss. Bedre i lufta enn langs bakken.

Theofanis Gekas (Foto: PETROS GIANNAKOURIS/AP)
Theofanis Gekas (Foto: PETROS GIANNAKOURIS/AP)

Trener
Tyske Otto Rehhagel kan lett føyes inn i rekken av samtidens største fotballtrenere. Etter mange år som medaljegrossist i hjemlandet, tok han som alle vet Hellas til sjokkartet EM-triumf i 2004 og selv om sjansene til å repetere suksessoppskriften i flere store turneringer har vist seg å være vanskelig, er König Otto fortsatt populær ved Akropolis sin fot.

Kompromissløs - blåser i hva media mener – går heller ikke av veien for å bruke tre bak med markeringsstoppere og sweeper (kan være at Hellas starter slik i Sør-Afrika) om han mener det er best.

Whatever it takes: Rehhagel bruker de midlene som skal til. At det ikke blir fotballkunst fra grekerne i fotball-VM, er Otto dundrende likegyldig.

X-faktor
Etter mange års ørkenvandring har Panathinaikos endelig funnet oasen. For første gang på seks sesonger har Panathinaikos gjenerobret Athen-herredømmet, Olympiakos er igjen nest best.

Rehhagels tropp bærer preg av dette, opptil 6-7 Panathinaikos-spillere kan gjerne figurere i åpningskampen mot Sør-Korea. Slikt kan gjerne skape ekstra ”gruppefølelse” og spirit.

Sjansene
Som sagt: selv Nostradamus ville slitt med å forutse hendelsene i Gruppe B. Hellas kan ha en fordel ved å møte Argentina i den siste gruppespillkampen, om vi forutsetter at Maradonas menn beseirer både Sør-Korea og Nigeria i forkant.

Otto Rehhagel (Foto: SERGEI GRITS/AP)
Otto Rehhagel (Foto: SERGEI GRITS/AP)