Kjetil Rekdal som jubler etter Norges scoring mot Mexico i Washington under VM i fotball 1994 (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX)
Kjetil Rekdal som jubler etter Norges scoring mot Mexico i Washington under VM i fotball 1994 (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX)

1994 - USA

Gigantfinale og fotballfest på nytt kontinent

At USA slo Marokko og Brasil i kampen om å få arrangere VM i 94 kom som en overraskelse på mange siden interessen for fotball var forholdsvis laber. FIFA mente, og håpet, at å arrangere VM ville føre til økt interesse for den europeiske fotballen i USA.

Dette så virkelig ut til å fungere. Med et snitt på nesten 69,000 tilskuere, og totalt 3,6 millioner tilskuere gjennom turneringen er det fortsatt det mest besøkte fotball-VM gjennom tidene

Som i VM i Italia 1990 kvalifiserte 24 lag seg som ble delt inn i seks grupper på fire lag. Dette var det første VM hvor vinnerlaget fikk tre poeng i stedet for to som i foregående sluttspill. FIFA følte at dette ville bidra til mer attraktiv og morsom fotball.

Gruppe 1
Den første gruppen besto av Romania, Sveits, vertsnasjonen USA og Colombia, hvor Romania og USA var seedet høyest.

Romania, Sveits og Usa gikk videre fra gruppen, mens Colombia måtte ta den tunge veien hjem. Dessverre fikk Colombias exit en trist skjebne. Forsvarsspilleren Andres Escobar ble skutt og drept bare ti dager etter VM, etter sitt selvmål som sørget for at USA slo Colombia 2-1 og dermed sørget for at Colombia røk ut av VM.
USA gikk videre som en av de fire beste treerne i gruppespillet.

Gruppe 2
I gruppe 2 ble Sverige, Russland og Kamerun trukket i gruppe med VM-favoritt Brasil.
Som ventet gikk Sverige og Brasil videre fra gruppen, mens Russland og Kamerun røk ut.
Russlands Oleg Salenko var den første noensinne som scoret fem mål i en og samme kamp. Dette var i kampen mot Kamerun hvor russerne vant hele 6-1. Salenko scoret også mot Sverige og ble VMs toppscorer
En annen målscorer som markerte seg var Roger Milla som i en alder av 42 ble den eldste målscoreren i VM-historien.

Gruppe 3
Tittelforsvarer Tyskland og Spania var storfavoritter til å gå videre fra den tredje gruppen som også besto av Sør Korea og Bolivia.
Sør Korea viste seg å ikke bli noen kasteball i denne gruppen ved å kun tape med ett mål mot tyskland, mens viste styrke mot Spania og klarte 2-2 etter å ha hentet inn Spanias 2-0-ledelse helt på tampen av kampen.

Gruppe 4
Argentina, med Maradona på laget, var storfavoritt i gruppe med Nigeria, Bulgaria og Hellas.
Dette viste seg å bli en veldig jevn gruppe. Både Nigeria, som overrasket alle med å slå både Bulgaria og Hellas, og Bulgaria og Argentina gikk videre. Nigeria vant gruppen med seks poeng og 6-2 i målforskjell. På andreplass kom Bulgaria med like mange poeng, men med dårligere målforskjell. Argentina gikk også videre med eksakt målforskjell og poengfangst som Bulgaria. Dette gjorde at argentinerne gikk videre som en av de beste treerne. Hellas havnet nederst uten poeng og til og med uten ett eneste scoret mål.

Gruppe 5
I denne gruppen skulle Norge opp mot Irland, Italia og Mexico.
Dette er fortsatt den eneste gruppen i VM-historien hvor alle lag endte med lik poengsum. Dessverre for Norge endte de sist med dårligst målforskjell. De øvrige tre lagene gikk alle videre fra gruppen. Italia endte på tredjeplass i gruppen med akkurat lik poengsum og målforskjell som Irland. Mexico vant gruppen.

Gruppe 6
Nederland, Saudi Arabia, Belgia og Marrokko utgjorde lagene som spilte i gruppe 6.
I denne gruppen som i gruppe 4 var det tre lag som endte med lik poengsum. Nederland, Saudi Arabia, og Belgia endte alle med seks poeng hver, mens Marrokko, som tapte alle sine tre kamper med ett mål, endte nederst uten poeng. Belgia gikk videre som treer

Mellomspillet
Argentina måtte spille sin kamp mot Romania uten sin største stjerne Diego Maradona som ble utestengt grunnet kokain-misbruk. Et noe demoralisert argentisk lag tapte overraskende 3-2 mot Romania.
USA som var en av treerne som gikk videre fikk tøffest mulig motstand i mellomspillet og røk ut mot Brasil.
Bulgaria og Italia måtte begge ha straffekonkurranse for å slå ut Mexico og Nigeria, mens Tyskland kom seg videre etter å ha slått Belgia 3-2.
Spania, Nederland og Sverige gikk greit videre fra mellomspillet etter seire mot henholdsvis Sveits, Saudi Arabia og Irland.

Kvartfinalene
Overraskelsen Bulgaria skulle opp mot regjerende verdensmester Tyskland i den ene kvartfinalen. Bulgaria hadde slått ut Mexico, mens tyskerne slo Belgia 3-2. Tyskland tok ledelsen tidlig i den andre omgangen, men ledelsen ble utlignet kvarteret før slutt etter et fantastisk frispark fra stjernen Hristo Stoitchkov. Bulgarerne sjokkerte alle bare to minutter senere da Yordan Letchkov sørget for 2-1-ledelse. Det tyske presset som kom på slutten holdt ikke, og bulgarerne kunne juble for semifinaleplass på bekostning av Tyskland

Italia, med Roberto Baggio på laget, skulle opp mot Spania i sin kvartfinale. Baggio hadde vært svak i de innledende kampene uten å ha notert seg for et eneste mål. Hans revansje kom i mellomspillet mot Nigeria hvor han scoret to mot Nigeria.
Mot Spania tok italienerne tidlig ledelsen ved Dino Baggio. Caminero utlignet etter timen var spilt i kampen, men Roberto Baggio viste igjen at han var i kanonform, og scoret det avgjørende målet bare minutter før slutt.

Sverige som hadde slått ut Saudi-Arabia i mellomspillet skulle møte Romania som hadde slått ut Argentina som sin billett til kvartfinalen. Svenskene hadde vært den store positive overraskelsen i dette Vm-slutspillet, men de fleste trodde nå at kampen mot Romania skulle bli enden på den visa.
Sverige tok ledelsen i det 78 minutt ved scoring av Brolin, men Romanias storscorer Raducioiu utlignet bare to minutter før slutt. Dette måtte ekstraomganger til for å skille lagene. Romania tok grepet om avansementet til semifinalen da Raducioiu scoret sitt andre for dagen. Bare minuttet etter ble Schwartz utvist for svenskene og det meste så mørkt ut for Sverige før Kennet Andersson duket opp fem minutter før slutt og ordnet straffesparkkonkurranse. I straffesparkkonkurransen ble svenskenes keeper Ravelli den store helten og reddet den avgjørende straffen. Sverige var klare for semifinale!

Semifinalene
Bulgaria hadde overrasket i dette sluttspillet og skulle opp mot Italia i sin semifinale. Roberto Baggio som hadde funnet formen i mellomspillet, ble tungen på vektskålen i denne kampen, og scoret begge Italias mål midtveis i den første omgangen. En annen storscorer Hristo Stoichkov reduserte på straffe minuttet før pause, men en målløs andreomgang førte til at Italia var klare for finalen.

En annen overraskelse var Sverige som hadde slått ut Romania i kvartfinalen etter å ha vunnet på straffekonkurranse. I semifinalen ventet mektige Brasil som alle ventet å se i finalen. For andre kamp på rad fikk svenskene en mann utvist, og det førte til enveiskjøring mot Toma Ravelli i det svenske målet. På tross av det vanvittige trykket fra Brasil sin side, kom ikke vinnermålet før i det 80 minutt. Romario ble den store helten og sendte Brasil til finale mot Italia.

Bronsefinalen
I kampen om tredjeplassen, skulle våre naboer opp mot Bulgaria. Kampen ble i realiteten avgjort i første omgang hvor svenskene nettet hele fire ganger. Andreomgangen ble målløs og Sverige kunne juble over å ha kommet på tredjeplass i VM.

Finalen
94,000 tilskuere hadde møtt opp for å se gigantmøtet mellom Brasil og Italia. En jevnspilt kamp endte målløs, og heller ikke ekstraomganger kunne skille lagene fra hverandre. Dermed måtte VM-finalen i 1994 avgjøres på straffespark. Stillingen var 3-2 i favør Brasil da storstjernen Roberto Baggio, som forøvrig hadde pådratt seg en strekkskade i semien, steg frem for å holde liv i Italias drøm om å vinne VM. Baggio bommet og Brasil kunne motta pokalen for fjerde gang i sin femte VM-finale.

Brasil ble verdensmester for fjerde gang etter å ha spillt 0-0 mot Italia etter ordinær tid og ekstraomganger, men vant på straffespark-konkurransen (Foto: Tomas Oneborg/SCANPIX Sverige/SCANPIX)
Brasil ble verdensmester for fjerde gang etter å ha spillt 0-0 mot Italia etter ordinær tid og ekstraomganger, men vant på straffespark-konkurransen (Foto: Tomas Oneborg/SCANPIX Sverige/SCANPIX)