sykkeltyveri (Foto: Johannessen, Sara/SCANPIX)
sykkeltyveri (Foto: Johannessen, Sara/SCANPIX)

Det tar 10 sekunder å stjele en sykkel!

Det ble politianmeldt ca 15 000 sykkeltyverier i fjor.

Sykkeltyveriene øker igjen. I fjor erstattet forsikringsselskapene sykler for over 43 millioner kroner. Samtidig er mørkletallene store, for mange melder ikke sykkelen stjålet til politi eller forsikringsselskap.

Forsikringsgodkjent lås

– Det er mye falsk trygghet i låser. Den aller billigste låsen kan du klippe over med neglsaks, sier Birgitte Tønnesen Andersen, fra Falck sykkelregister, til God morgen Norge.

En god lås, som du har gitt en del penger for og som veier en del, den tar det lang tid å komme gjennom. Man trenger spesialverktøy til det, for den klipper du ikke av med en stor boltekutter en gang, sier hun.

Det er den beste sikkerheten. Invister godt med penger i en forsikringsgodkjent lås!

Les mer om forsikring av sykkel på Falck sykkelregister!

Det meste blir i landet

– Det ble politianmeldt ca 15 000 sykkeltyverier i fjor, men vi regner med at ca bare 1 av 4 politianmelder, sier Birgitte.

Det er en myte at det kommer organiserte bander og stjeler haugevis med sykler - bare rundt 10 % er slik. De fleste er småkriminelle/narkomane som spaner om dagen og stjeler om natten, gjerne på bestilling.

Hvordan låse sykkelen:

– Ramme og bakhjul må låses sammen, og festes i en fast gjenstand. I tillegg er det lurt å ha en tilleggslås, og feste forhjulet til rammen, sier Håkon Granheim fra Raske sykler.

– Og du bør registrere den i Falck sykkelregister og merke den med det tyveriskrede oblatet, sier Birgitte.

Se klipp fra Falck sykkelregister her!