Fra alenemor til hele Norges kronprinsesse

Fredag er det ti år siden kronprins Haakon valgte å bekrefte forholdet til Mette-Marit Tjessem Høiby. Kvinnen som ble spådd å bety slutten for monarkiet i Norge, er blitt en av verdens mest populære kongelige.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er søndag 14. mai 2000. Kronprins Haakon ser seg nødt til å bryte prinsippet om å ikke snakke offentlig om sitt privatliv.

– Jeg har ikke lyst til å bekrefte at jeg har en kjæreste, og jeg har ikke lyst til å gjøre rede for alvoret i forholdet. Men jeg blir jo nødt til det. Ja, jeg har en kjæreste, hun heter Mette-Marit, sier han til Terje Svabø i beste sendetid på NRK.

Uttrykket «utagerende festing» ble denne kvelden for alltid knyttet til Mette-Marits fortid. Republikanere gned seg i hendene og rojalister sørget.

Det var Fædrelandsvennen som først slapp nyheten om kronprinsens kjæreste 29. desember 1999. Alenemoren med skjeletter i skapet ble introdusert som mulig kronprinsesse. Daværende politisk redaktør i avisa, Beate Barth-Nossum, husker folks reaksjoner svært godt.

– Mette-Marits medborgere fra Sørlandet var mildt sagt kritiske. Men følelsene for kronprinsessen har endret seg fra den ytterste skepsis til den største stolthet, sier Barth-Nossum til NTB. (©NTB)