Liv Signe Navarsete (Foto: TV 2/)
Liv Signe Navarsete (Foto: TV 2/)

Sp-kommunene får mest penger

Ingen kommuner kommer bedre ut enn Senterparti-kommuner i distriktene. – Tilfeldig, sier kommunalminister Liv Signe Navarsete.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag la kommunal– og regionalminister Liv Signe Navarsete frem regjeringens kommuneproposisjon. Proposisjonen legger opp til en forandring av kommunenes inntekter. I grove trekk går den ut på at små kommuner i gjennomsnitt får mer penger, mens større kommuner får mindre penger.

Kommuner med under 10.000 innbyggere kan gni seg i hendene, mens større kommuner får mindre.

Les også: De store byene taper pengefordelingen

Beregninger TV 2 har gjort viser i tillegg at kommuner som er styrt av ordførere fra Senterpartiet kommer langt bedre ut enn andre kommuner. Dette er helt tilfeldig, mener kommunalminister Liv Signe Navarsete.

– Kostnadsnøklene er rent faglig fundert, og det er viktig for meg å si, for jeg har registrert enkelte som har hevdet at dette er partipolitikk, det er det ikke. Når det gjelder kostnadsnøklene er det rent fag som ligger til grunn, understreker Navarsete.

Senterparti–innbyggere mer verdt

Men tallene gir grunnlag for å hevde at de nye reglene fra kommunalministeren favoriserer Senterpartiets egne kommuner.

* 70 prosent av kommunene som styres av ordførere fra Senterpartiet får mer penger, mest av alle partier.

* Innbyggerne i Sp–kommuner er verdt mer per hode enn resten av landets innbyggere. Mens økningen i snitt er på 234 kroner per innbygger for hele landet får innbyggere i Senterpartiets kommuner 383 kroner.

* Senterpartiet kaprer fire av ti plasser på topp ti–listen over vinner–kommuner

* Kommunen som får den største økningen av de totale systemendringene per innbygger er Åseral kommune som ledes av Oddmund Ljosland fra Senterpartiet.

– Krig mellom by og land

Nestlederen i Fremskrittspartiet, Per Arne Olsen, var ordfører i Tønsberg før han ble valgt inn på Stortinget. Hans hjemby er en av flere vestfoldbyer som kommer svært dårlig ut med Navarsetes nye opplegg.

– Det blir litt sånn krig mot by og land. Jeg tror i hvert fall at de som søker på en sykehjemsplass og som er så uheldige å bo i en norsk by som har femten, tjue eller tredve tusen innbyggere ikke de føler at de er like godt sett som en del mindre kommuner. Dessverre, sier Olsen.

Olsen har ingen tro på at det er objektive kriterier som gjør at distriktskommuner vinner sammenlignet med bykommuner.

– Jeg er vel egentlig ikke forundret over at når vi får Senterpartiets leder inn som kommunalminister så vil hun også legge føringer som gavner Senterpartikommuner, mener han.