IRRITERT: En over hundre år gammel fangsttradisjon går mot slutten. På kaien i Tromsø handler Ingrid Borch (bildet) selkjøtt.   Hvorfor i svarte skal vi ikke kunne høste av havets ressurser, sier hun til TV 2.  (Foto: Anders Mildestveit/TV 2)
IRRITERT: En over hundre år gammel fangsttradisjon går mot slutten. På kaien i Tromsø handler Ingrid Borch (bildet) selkjøtt. Hvorfor i svarte skal vi ikke kunne høste av havets ressurser, sier hun til TV 2. (Foto: Anders Mildestveit/TV 2)

100 år gammel selfangsttradisjon går mot slutten

Selkjøttkunder i Tromsø er i harnisk over at det går mot slutten på gammel, norsk fangsttradisjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Selkjøtt har blitt eksklusivt og ettertraktet på kaien i Tromsø. Men kundene er oppgitte og irriterte over at det nå går mot slutten.

– Hvorfor i svarte skal ikke vi kunne høste av havets ressurser. Hvorfor i verden skal EU bestemme hva vi skal spise og hva vi skal fange, sier en svært forbannet Ingrid Borch til TV 2 Nyhetene.

– Du ser hvordan det har gått med EU, føyer hun til.

Seier til dyrevernerne

I en årrekke har blodige bilder av norske selfangere gått verden rundt. Bilder som har ført til en omfattende motstand mot den norske fangsttradisjonen. 

Motstanderne ser ut til å vinne kampen, for skuta «Havsel» var eneste skute på selfangst i Vestisen i år. Men nå legger også den til kai for godt.

– Det er en sånn demonstrativ handel som foregår. Kundene «gjer sæ Jørgen» i dyrevernerne. De skal ha selkjøtt og når vi kan levere ordentlige varer, så kjøper dem, sier Bjørne Kvernmo til TV 2. Han er skipper ombord på «Havsel», og har drevet med selfangst i mange år.

Tur nummer to

Alf Vidar Karlsen stopper også opp på kaien for å snakke med TV 2. Han forteller at de er en vennegjeng som hvert år møtes til storslått selmiddag. Han er nå på handlerunde nummer to.

– Da ble det ei bøtte til, ja. Tidligere har jeg kjøpt 23 kilo selkjøtt, forteller Karlsen.

Håper å snu motstanden

Skipper Bjørne Kvernmo vil ikke gi helt opp, og han håper flere båter med tida kan ta turen til Vestisen.

– For selen er en ressurs, sier han, og tror trenden mot selfangst kan snus.

– Det burde kunne snus. I år selger vi kjøtt for bortimot en million kroner. Og vi har anstrengt oss kraftig for å lage nye produkter og tar vare på hele selen, forklarer han.

Før Ingrid Borch avslutter:

– Hva vet søringene om det her? Og skal alt bestemmes i Brüssel blir vi både matløse og kleløse! Jeg er så forbaska nå, at..., sier hun før hun forlater kaiområdet med en bøtte ferskt selkjøtt.