Britenes nye statsminister, David Cameron, og visestatsminister, Nick Clegg, utenfor Downing Street 10. (Foto: CARL DE SOUZA/Afp)
Britenes nye statsminister, David Cameron, og visestatsminister, Nick Clegg, utenfor Downing Street 10. (Foto: CARL DE SOUZA/Afp)

Tøffe krav til ny britisk regjering

Britiske næringslivsledere hilser landets nye regjering velkommen, men krever at David Cameron og hans mannskap straks gjør noe med statsgjelda.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De konservative hadde som en av sine viktigste valgkampsaker å straks rydde opp i landets store underskudd på statsbudsjettet. Men de sitter nå i regjering med Liberaldemokratene, som hadde en annen tilnærming til spørsmålet.

Historisk gjeldsnivå

Underskuddet er på 163,4 milliarder pund (1500 milliarder kroner), noe som tilsvarer 11,6 prosent av brutto nasjonalprodukt. Det er det høyeste nivået siden andre verdenskrig. Årsaken er at Storbritannia på slutten av fjoråret opplevde den største resesjonen som noensinne er målt.

– Næringslivet vil se en stabil regjering med fullmakter til å treffe de vanskelige avgjørelsene som trengs for å holde økonomien på stø kurs og for å ha kontroll med underskuddet, sa Richard Lambert, sjef i næringslivsorganisasjonen Confederation of British Industry (CBI) onsdag.

Gir tre måneders frist

David Frost, leder i Det britiske handelskammeret, krever å se en «klar og gjennomførbar plan» for industrivekst i løpet av den nye regjeringens første 90 dager ved makten.

De konservative har lovet å presentere et krisebudsjett innen 50 dager etter at de tar over roret. De sa også i valgkampen at de vil fjerne en foreslått økning i arbeidsgiveravgiften. (©NTB)