Vulkansk aske stiger til værs over Eyjafjallajökul isbreen sør på Island. (Foto: HO/REUTERS)
Vulkansk aske stiger til værs over Eyjafjallajökul isbreen sør på Island. (Foto: HO/REUTERS)
ASKE: Bildet tatt av et helikopter fra den islandske kystvakten viser vulkansk aske som spyttes ut fra utbruddet på Eyjafjallajökul isbreen. (Foto: STR/AFP)
ASKE: Bildet tatt av et helikopter fra den islandske kystvakten viser vulkansk aske som spyttes ut fra utbruddet på Eyjafjallajökul isbreen. (Foto: STR/AFP)

Siste askenytt

Hvilke rettigheter har du, hvis flyene står og du ikke får reist?

Det er flykaos igjen på grunn av asken fra Island. Flere flyplasser i Sør-Europa er stengt, og nå lurer mange på sine rettigheter.

– Du har krav på pengene tilbake for flybilletten, hvis flyet ikke går på grunn av askeskyen, sier Anne Beate Saga Hammerstad, jurist i Forbrukerrådet til God morgen Norge. Du har krav på det du har betalt for flybilletten, men det er forskjell på om du får tilbake for hotellet.

Har du bestilt chartertur, har du krav på å få igjen alt du har betalt, for hele pakken. Har du bestilt på egenhånd, er det avhengig av avbestillingsreglene som gjelder for hotellet, sier Anne Beate.

Les mer om pakkereiseloven her!

Star Tour sier

– Dette er en helt ny situasjon. For en måned siden, var det ingen av oss som ante at en sånn sky, skulle få slike konsekvenser, sier Elisabeth Larsen-Vonstett, informasjonssjef i Star Tour.

Sånn som det er i dag, er man økonomisk helt sikret dersom man er på en chartertur og noe uforutsett, skulle skje, sier hun.

423870

Reiseforsikringen

– Akkurat i denne situasjonen, kan du som regel ikke henvende deg til reiseforsikringen. Forsikringsvilkårene unntar denne situasjonen her fra dekningen, sier Hammerstad

I begynnelsen, når dette skjedde, sa en del selskaper at de allikevel dekker en del, hvis du har reist ut, og du får kostnader til hotell og mat eller hjemreise på annen måte enn fly. Men dette gjaldt før 20. april, så nå sier selskapene nei, sier hun.

Les også: Hvilken barneforsikring passer for deg?

Allerede leid hus eller bestilt hotell?

– Hvis reisen går opp i røyk, vil du ikke ha krav på å få dekket den type utgift til feriehus, golfkurs eller annet som du har bestilt. Ikke fra flyselskapet, og ikke fra forsikringsselskapet. Du må rett og slett sjekke hvilke vilkår som gjelder for den bestillingen du har gjort, sier Hammerstad.

Er vilkårene slik at du ikke kan avbestille, er det dessverre slik at det er du som forbruker som sitter igjen med tapet. Skal du bestille ferie nå, pass på å lese alle vilkårene, også det med liten skrift oppfordrer forbrukerrådet.

Skal jeg ta sjansen?

Har du bestilt hele ferien og betalt det meste, men tenker at du kanskje ikke vil ta sjansen? Da må du igjen sjekke vilkårene i reisen din.

– Har du bestilt en billig flybillett, er muligheten for å avbestille ganske liten. Har du en fleksibel billett, har du muligheten for å avbestille og få pengene tilbake. Du må rett og slett også her undersøke hva det er som gjelder.

Men det er ikke noen ekstra avbestillingsrett fordi du er redd for at du ikke får reist. Det er først når det er på det rene at flyet ikke går, at du kan få pengene tilbake, sier Anne Beate Saga Hammerstad i Forbrukerrådet.